ONI ĆE PRVI UĆI U GAZU: IDF odredio koje će elitne brigade napasti Gazu

Novosti online

26. 10. 2023. u 17:00

TOTALNI izraelski napad na Gazu još nije počeo. Vojska je stigla povremeno se vrše upadi, ali i brojnom stanju izraelske vojske, tenkovima se ne govori.

ОНИ ЋЕ ПРВИ УЋИ У ГАЗУ: ИДФ одредио које ће елитне бригаде напасти Газу

Foto Tanjug/AP

Neformalne procene govore da je na granicama Gaze za sad 35 brigada što oklopnih i pešadijskih spremnih da u svakom trenutku upadnu u Gazu.

Glavni nosilac udara na gazu biće 188. oklopna brigada sa tenkovima Merkava Mk 4, a od pešadojskih jednica tu sve elitne izraelske vojske.

Prva elitna pešadijska brigada izraelske vojske, odnosno njen deo na koji se računa za urbane borbe u Gazi jeste pešadijska brigada Golani.

Ona je podeljena na dva dela. Glavnina snaga je i dalje na granici sa Libanom, dok je 51 bataljon preraspoređen na granici sa Gazom. Osim 51. bataljona tu je i 13. pešadijski bataljon.

Na granici sa Gazom nalazi se i 42 brigada “Nahal” čiji je komandant ubijen, zatim 44. puk “Duhovi” koji je do sada nebrojeno puta korišten u svim interevencijama u Gazid. Ou jednicu takođe opisuju kao specijaliste za urbani i tunleski rat.

Izraelski generalštab je takođe na gazu poslao još jednu jedinicu 84. brigada “Givati” koja ima tri bataljona: pešadijski bataljon 424. bataljon „Šaked” (badem), 432. pešadijski bataljon “Cabar” (Kaktus), 435- pešadijski bataljon “Rotem” (metla). U sasatav ove brigade uključena je i pešadijska četa „Tomer“ (Datil) sastavljena od pravoslavaca

Takođe od ostalih jednica pred Gazom je i izvđački bataljon 424. Sajeret giva’ati i Shualei šimshon“ (Samsonove lisice) od jurišne izviđačke čete “Palga Aleph”, Jurišne čete Palga Bet” i protivoklopna izviđačka četa „Palga Gimel“

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)