VELIKI PORAST ANTISEMITIZMA ZAHVATIO AMERIKU: Fizički napadi, nasilne onlajn poruke, posebno na društvenim mrežama

Tanjug

25. 10. 2023. u 16:54

ANTISEMITSKI incidenti u Sjedinjenim Američkim Državama porasli su za oko 400 odsto, otkako je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, navodi se u saopštenju organizacije Liga protiv defamacije (ADL).

ВЕЛИКИ ПОРАСТ АНТИСЕМИТИЗМА ЗАХВАТИО АМЕРИКУ: Физички напади, насилне онлајн поруке, посебно на друштвеним мрежама

Foto: Profimedia

Između 7. i 23. oktobra zabeležen je porast antisemitskih incidenata u SAD od 388 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Glas Amerike.

U tom periodu, prema istraživanju ADL-a, prijavljeno je 312 antisemitskih incidenata, od kojih je 190 direktno povezano sa ratom između Izraela i Hamasa.

Među primerima koje je naveo ADL bili su fizički napadi, nasilne onlajn poruke, posebno na Telegramu i skupovi na kojima je "ADL pronašao eksplicitnu ili snažnu implicitnu podršku Hamasu i/ili nasilju nad Jevrejima".

Antisemitizam je već bio u porastu u SAD pre rata, pošto je prošle godine zabeleženo skoro 3.700 antisemitskih incidenata, više nego bilo koje godine otkako je ADL počeo da prati problem 1979. godine.

Iz američkog ministarstva pravde su naveli da prate rastuće pretnje Jevrejima i muslimanima usled sukoba na Bliskom istoku, a predsednik Džozef Bajden osudio je antisemitizam i islamofobiju u SAD.

 

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)