ŠTA JE IZNENADILO I ZABRINULO AMERIKANCE: Pentagon objavio izveštaj o vojnoj moći Kine

Novosti online

19. 10. 2023. u 20:33

KINA premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava svoj arsenal nuklearnog oružja i "gotovo sigurno" uči lekcije iz sukoba u Ukrajini o tome kako bi mogao da izgleda sukob oko Tajvana, navodi se u izveštaju Pentagona o vojnoj moći Kine.

ШТА ЈЕ ИЗНЕНАДИЛО И ЗАБРИНУЛО АМЕРИКАНЦЕ: Пентагон објавио извештај о војној моћи Кине

Foto: Jutjub/CNA

U dokumentu se upozorava da Kina možda teži novom interkontinentalnom raketnom sistemu koristeći konvencionalno oružje koje bi, ako bude postavljeno, omogućilo Pekingu "da zapreti konvencionalnim udarima protiv ciljeva u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, na Havajima i na Aljasci".

Navodi se da će, ako nastavi ovako, Kina do 2030. godine imati više od 1.000 nuklearnih bojevih glava.

Dodaje se da Kina pojačava vojni, diplomatski i ekonomski pritisak, ne samo na Tajvan, već i na svoje regionalne susede kako bi se suprotstavila onome što vidi kao napore SAD da obuzda njen uspon.

Izveštaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava svoje nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali američki zvaničnici.

Godišnji izveštaj Pentagona, koji se sastavlja na zahtev Kongresa, jedan je od načina na koji američko Ministarstvo odbrane meri rastuće vojne kapacitete Kine, koju SAD vide kao glavnu pretnju u regionu i dugoročnim bezbednosnim izazovom Vašingtona, navodi AP.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)