POLITIKO: Bajden želi da poseti Izrael na poziv Netanjahua

Đ.G.

16. 10. 2023. u 15:59

AMERIČKI predsednik Džo Bajden želi da prihvati poziv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da poseti zemlju u znak podrške, ali zvaničnici Bele kuće su zabrinuti za njegovu bezbednost tamo, preneo je Politiko, pozivajući se na dva izvora iz vlade u Vašingtonu.

ПОЛИТИКО: Бајден жели да посети Израел на позив Нетанјахуа

Foto AP

Poziv je upućen tokom telefonskog razgovora u subotu, a takvo putovanje – tokom izraelskog oružanog sukoba sa militantima Hamasa – moglo bi da postane jedan od vrhunaca Bajdenovog predsedništva, slično njegovoj februarskoj nenajavljenoj poseti Kijevu, izvestio je u nedelju.

Uoči putovanja u Ukrajinu, SAD su „komunicirale Rusiji da se ne meša“ u Bajdenove planove putovanja. I dok su sirene dočekale američkog lidera u Kijevu kada se sastao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, zapadni novinari su tvrdili da u to vreme nije bilo znakova ruskog raketnog napada.

- Hamas, grupa koju su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom, verovatnije bi izvršila provokativni udar na američkog predsednika - navodi list, pozivajući se na mišljenje anonimnog američkog zvaničnika.

Nekoliko američkih poslanika koji su prošle nedelje posetili Izrael morali su da se sklone u sklonište za bombe kada se oglasila sirena za vazdušni napad.

Bajdenova administracija obećala je punu podršku Izraelu nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni upad iz Gaze ranije ovog meseca. Upad je rezultirao smrću preko 1.300 Izraelaca i hvatanjem desetina talaca. U ponedeljak je portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao da je identifikovano 199 osoba koje su zatočene u Gazi.

Netanjahuova vlada objavila je rat toj militantnoj grupi. Izraelska vojska objavila je za vikend planove za „značajnu kopnenu operaciju“ i naredila civilima u Gazi da napuste severni deo blokirane teritorije.

Bajden je izrazio uverenje da će Izrael dati sve od sebe da ograniči smrt civila dok ide na Hamas. Vašington je navodno zatražio posredovanje Katara da bi obezbedio oslobađanje civila među taocima, od kojih neki imaju američko državljanstvo.

Rusija je osudila nasilje nad civilima obe strane u sukobu, a predsednik Vladimir Putin je postupke Hamasa nazvao varvarskim. Moskva je tvrdila da su pristrasni pristup Vašingtona bliskoistočnom mirovnom procesu i napori da se on „monopolizuje“ doveli do sadašnje eskalacije, i pozvala je na ozbiljne pregovore o stvaranju palestinske države, nakon što se situacija smiri, preneo je RT.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini