FRANCUSKA POLICIJA DOBILA NOVI ZADATAK ZBOG RATA U IZRAELU: Čuvaće domove vodećih poslanika zbog porasta antisemitizma

Tanjug

12. 10. 2023. u 17:37

FRANCUSKA policija čuva domove vodećih poslanika, uključujući predsednicu Narodne skupštine Jael Bron-Pive i poslanika Mejera Habiba, usred povećanog straha od antisemitskog nasilja izazvanog ratom Izraela sa Hamasom.

ФРАНЦУСКА ПОЛИЦИЈА ДОБИЛА НОВИ ЗАДАТАК ЗБОГ РАТА У ИЗРАЕЛУ: Чуваће домове водећих посланика због пораста антисемитизма

Foto AP

Predsednica francuske skupštine, koja je članica stranke Preporod predsednika Emanuela Makrona, dobila je pretnje smrću.

Ona je ranije ove nedelje je osvetlila parlament u bojama izraelske zastave kao odgovor na napad Hamasa na Izrael i pozvala na minut ćutanja pred sednicu skupštine u utorak.

Bron-Pive je takođe najavila da će Marijam Abu Daki, članici Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), biti zabranjeno da prisustvuje projekciji dokumentarnog filma u parlamentu sledećeg meseca. 

Poslanik Habib koji je takođe dobio zaštitu predstavlja izbornu jedinicu za prekomorske francuske građane koja uključuje Izrael i palestinske teritorije i podržava Izrael. 

Habib je, posle napada na Hamas, rekao je da je reč o povratku pogroma.

Francuska ima jevrejsku zajednicu od gotovo 500.000 ljudi, najveću u Evropi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). 

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je danas da je od subote zabeleženo 100 antisemitskih akata, a da je reč uglavnom o grafitima.

On je naveo da se grafiti, pre svega, odnose na kukaste krstove i pozive na ubijanje Jevreja, a da je bilo i nekih ozbiljnijih dela, uključujući ljude sa oružjem koji su zaustavljani na ulazu u jevrejske objekte.

- Trenutno ne postoji islamistička teroristička pretnja koja je posebno usmerena na Jevreje u Francuskoj - naveo je Darmanen. 

On je, međutim, upozorio da je "ekstremno povišen nivo antisemitskog zlostavljanja na internetu".

- Ako je u pitanju podrška Hamasu ili akcijama nekih Palestinaca protiv Izraela, od nedelje ih zabranjujemo od slučaja do slučaja - rekao je Darmanen, nakon zabrane nekoliko propalestinskih protesta u Francuskoj.

Pored toga, francusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da će zemlja evakuisati više svojih državljana iz Izraela u novim letovima planiranim za naredne dane, a prvi je zakazan za danas popodne.

Kako se navodi, prioritet će imati deca bez pratnje i trudnice, osobe sa invaliditetom ili slučajevi hitne medicinske pomoći.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da sarađuje sa Er Fransom da bi komercijalni letovi bili nastavljeni što je pre moguće.

Er Frans je obustavio letove za Izrael nakon subotnjeg napada Hamasa.

Poznato je da je 12 francuskih državljana poginulo u napadu Hamasa u Izraelu.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)