BIVŠI ANALITIČAR CIA: SAD nisu pokušale da reše sukob između Palestine i Izraela

P. Z. S. / ria.ru

09. 10. 2023. u 19:00

SJEDINjENE Države nikada nisu učinile zaista delotvorne pokušaje da reše palestinsko-izraelski sukob, ograničavajući se samo na nove tranše gotovine i isporuke oružja Izraelu, rekao je za RIA Novosti bivši analitičar CIA Filip Džiraldi.

БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: САД нису покушале да реше сукоб између Палестине и Израела

Foto Tanjug/AP

-Vašington nije pokazao sposobnost da se nosi ni sa malom krizom, kako u Kongresu tako i u Beloj kući. Kao odgovor na ovaj problem, izdvaja se sve više novca i oružja, a pretpostavljam da će se sada Republikanska partija uključiti u ovaj proces jer se radi o Izraelu, rekao je Džiraldi.

Ujutro 7. oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Pored toga, borci Hamasa su, nakon masovnih raketnih napada, prodrli u granična područja na jugu Izraela.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas najavilo je operaciju „Potop Al-Aksa“ protiv Izraela. Izraelske odbrambene snage najavile su pokretanje operacije Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, rekao da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervista. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Broj poginulih u Izraelu kao rezultat eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba premašio je 800, javio je u ponedeljak izraelski državni radio Kan. Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja, broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 560.

Brigade Al-Kasam (vojno krilo Hamasa) saopštile su da su zarobile desetine izraelskih vojnika i oficira. Član Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk je kasnije rekao da je više od 100 izraelskih državljana, uključujući visoke vojne zvaničnike, zarobljeno i zadržano u Pojasu Gaze.

Rusija poziva Izrael i Palestinu da prekinu vatru i vrate se za pregovarački sto, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i sukoba u regionu. Odluka UN sa aktivnom ulogom SSSR-a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska. Izrael, iako je proglasio sporazum sa principom dve države, nije u potpunosti oslobodio palestinske teritorije.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost