MAĐARSKA TRAŽI GARANCIJE OD UKRAJINE: Kijev da obeća da OTP banka neće biti vraćena na listu sponzora rata

Tanjug

04. 10. 2023. u 17:41

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova vlada želi da dobije garancije od Ukrajine da mađarska OTP banka, nedavno skinuta sa ukrajinske liste sponzora rata, neće biti vraćena na tu listu u budućnosti.

МАЂАРСКА ТРАЖИ ГАРАНЦИЈЕ ОД УКРАЈИНЕ: Кијев да обећа да ОТП банка неће бити враћена на листу спонзора рата

FOTO: EPA

Sijarto je naveo da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da ukloni OTP banku sa liste predstavlja "korak u dobrom pravcu", ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uveravanja pre nego što promeni svoj odnos prema Kijevu, prenosi AP. 

- Pozvali smo ukrajinsku Agenciju za borbu protiv korupcije da dođe u Budimpeštu što je pre moguće kako bismo mogli da pregovaramo o sporazumu koji će garantovati da takva odluka neće biti ponovo doneta u budućnosti - rekao je Sijarto.

Ukoliko bude postignut "ohrabrujući sporazum", šef mađarske diplomatije je poručio da će zvanična Budimpešta onda razmotriti svoje buduće korake.

Ukrajinske vlasti su stavile OTP banku na svoju listu sponzora rata u maju ove godine, kao odgovor na to što je banka nastavila sa radom u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu.

Mađarska zbog toga od maja blokira EU paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP banka ne bude uklonjena sa liste.
 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)