SEVERNA KOREJA O SARADNJI S MOSKVOM: Prirodno je da susedi razvijaju dobre odnose

Novosti online

25. 09. 2023. u 09:33

SEVERNA Koreja je kritikovala južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola zbog izjava o saradnji Pjongjanga sa Moskvom posle posete lidera Kim Džong Una Rusiji, rekavši da je prirodno i normalno da susedi održavaju bliske odnose.

СЕВЕРНА КОРЕЈА О САРАДЊИ С МОСКВОМ: Природно је да суседи развијају добре односе

Foto: Tanjug

Jun je, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle nedelje, rekao da bi bila "direktna provokacija" ako bi Rusija pomogla Severnoj Koreji da unapredi svoje programe naoružanja u zamenu za pomoć za njen sukob u Ukrajini.

U tekstu koji je prenela novinska agencija KCNA, Pjongjang je osudio Juna da "zlonamerno" kleveta njihovu prijateljsku saradnju sa Rusijom, ocenjujući da je Jun služio kao "megafon" za Sjedinjene Države.

 - Sasvim je prirodno i normalno da susedne zemlje održavaju bliske međusobne odnose i nema razloga da se takva praksa poziva na odgovornost - navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Kim se prošle nedelje vratio kući sa jednonedeljnog putovanja u Rusiju na kojem su se on i ruski predsednik Vladimir Putin složili da pojačaju vojnu i ekonomsku saradnju.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla da pokuša da nabavi municiju od Pjongjanga kako bi dopunila svoje sve manje zalihe za sukob u Ukrajini, dok Severna Koreja, navodno, traži tehnološku pomoć za svoje nuklearne i raketne programe.

Sve aktivnosti koje pomažu severnokorejskim programima naoružanja zabranjene su rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)