RAT U UKRAJINI: Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 09. 2023. u 07:28 >> 00:56

RAT u Ukrajini ušao je u 577. dan. Tokom noći serija eksplozija odjeknula je u Zaporožju i Dnjepropertovsku. Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije protivnika na južnodonjeckom pravcu. Vlasti u Kijevu nemaju rezervni plan u slučaju da se smanji američka pomoć.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска уништила део залиха крстарећих ракета и муниције са осиромашеним уранијумом (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

SAD: Vašington će poslati Ukrajini verziju raketa sa kasetnom municijom

Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da se Ukrajini isporuče operativno-taktički raketni sistemi "ATACMS" sa kasetnom municijom, piše britanski "Fajnenšel tajms" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

- Vašington će poslati Ukrajini verziju raketa sa kasetnom municijom a ne jednom bojevom glavom - navodi se u članku.

Podsetimo, "ATACMS" je operativno-taktička balistička raketa koju proizvodi kompanija "Lokid Martin". Ona može biti lansirana iz višecevnog bacača raketa, uključujući sistem "M142 hajmars".

Prema navodima sagovornika, Kijevu će uskoro biti poslata mala partija raketa, a američke vlasti su se na to odlučile i pre nego što je ukrajinski predsednik došao u SAD ali nisu htela da to i otkriju.

(Sputnjik)

 

Izabrani lideri DNR, LNR i Zaporoške oblasti


Danas su izabrani lideri samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Zaporoške oblasti, javljaju ruski mediji.  

U Lugansku je održana inauguracija Leonida Pasečnika, izabranog za šefa LNR, prenela je agencija RIA Novosti.

Prethodno su poslanici Narodnog saveta samoproglašene LNR jednoglasno izabrali Pasečnika na mesto šefa republike.

Denis Pušilin je izabran na mesto šefa DNR, objavljeno je na njegovom sajtu.

- Posle postupka tajnog glasanja imenovan je šef Donjecke Narodne Republike izabran od strane poslanika. On je postao aktuelni šef regiona - navodi se u saopštenju.

Istovremeno za gubernatora Zaporoške oblasti izabran je Evgenije Balicki, donedavno v.d. lidera regiona.

 

 

Papa Franja: Vojna industrija je ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda


Papa Franja danas je izjavio da je vojna  industrija ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda u ratu sa Rusijom, rekavši da će čak i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.    

Papa Franja je priznao da je razočaran što diplomatske inicijative Vatikana nisu urodile plodom, ali je rekao da iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja, preneo je AP.   

On je opisao paradoks koji je od Ukrajine napravi "mučenički narod", da su u početku mnoge zemlje Ukrajini davale oružje, a sada ga uzimaju.

Papa Franja je dugo osuđivao industriju oružja kao "trgovce smrću", ali je, takođe, potvrdio pravo zemalja da se brane.     

- Sada sam video da se neke zemlje povlače i ne daju oružje - rekao je on.   

To će, kako je istakao, pokrenuti proces patnje ukrajinskog naroda, što je loše.

To je, kako navodi AP, bila očigledna opaska na najavu poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da Poljska više neće slati oružje Ukrajini u sklopu trgovinskog spora, anvela je agencija.

- Ne možemo se igrati sa patnjom ukrajinskog naroda - rekao je papa Franja, ističući da je potrebno pomoći da se stvari reše na načine koji su mogući.

 

 

Zelenski kratko boravio u Poljskoj, dodelio priznanja volonterima


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica, preneo je Rojters.

On je uručio priznanja Bjanki Zalevskoj, novinarki koja je pomogla u transportu ranjene dece u poljske bolnice i Damjanu Dudi, koji je prikupio lekarsku ekipu za pomoć ranjenim vojnicima u blizini prve linije fronta. 

Zelenski je zahvalio svim Poljacima koji su "od prvih dana otvorili

svoje porodice, svoje domove, otvorili sebe i pomagali“.

- Verujem da svaki izazov na našem zajedničkom putu jeste ništa u poređenju sa činjenicom da postoji takva snaga između naši ljudi - istakao je Zelenski.

Šef Kancelarije za međunarodnu politiku poljskog predsednika Marčin Pržidač rekao je za sajt Onet.pl da njegova kancelarija nije dobila bilo kakav predlog za sastanak tokom boravka Zelenskog u Poljskoj.

Insistirajući na potrebi da zaštite domaća tržišta, Poljska, Slovačka i Mađarska su objavile sopstvene limite na uvoz ukrajinskog žita neposredno nakon što je Evropska komisija odlučila da ne proširi zabranu uvoza na pet istočnoevropskih zemalja članica Evropske unije.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama.

- Poljaci to nikada neće dozvoliti, a odbrana dobrog poljskog imena nije samo moja dužnost i čast, već je najvažniji zadatak poljske vlade - rekao je Moravjecki na skupu u Svidnjiku, prenela je "Gazeta viborča".

Zelenski je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev "vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

 

 

LAVROV: Ako Zapad želi da se ukrajinska kriza reši na bojnom polju, onda će biti tako

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da „formulu mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nije moguće realizovati i da to svi znaju.

- -Mi se jednostavno polazimo od realnog stanja stvari a ono je takvo da Zelenski i svi koji njime upravljaju u Vašingtonu, Londonu i Briselu, u glas govore: ne postoji nijedna druga osnova mira osim 'formule Zelenskog', a 'formula Zelenskog' je, ne znam ni sam, moguće je različito je opisivati, ali nju je apsolutno nemoguće realizovati i to svi znaju - rekao je on.

Lavrov je istakao i da niko na Zapadu ne želi da se ozbiljno pozabavi ukrajinskom krizom.

- Ako žele da se to pitanje reši na bojnom polju, onda će biti tako – na bojnom polju - istakao je on u razgovoru sa novinarima u sedištu UN nakon govora pred Generalnom skupštinom.

(Sputnjik)

 

GLADKOV: Ukrajinske oružane snage granatirale Šebekino u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinske oružane snage granatirale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner regije Vjačeslav Gladkov.

- Žrtava nema. Na teritoriji proizvodne radionice jednog od industrijskih preduzeća postoji šteta: krov je polomljen - napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Guverner je napomenuo da su operativne i hitne službe već na licu mesta, preneo je TASS.

 

O poseti Zelenskom SAD-u

Posete predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Kongresu i UN su pozorište radi dobijanja sredstava, rekao je bivši oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter.

Ruska vojska uništila deo zaliha krstarećih raketa i municije sa osiromašenim uranijumom

Oružane snage Rusije izvele su tokom nedelje 12 grupnih napada na objekte za remont aviona Oružanih snaga Ukrajine i baze stranih plaćenika. Kako su saopštili u ruskom Ministarstvu odbrane, uništen je deo zaliha krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom koje je Zapad isporučio Ukrajini.

„U periodu od 17. septembra do 23. septembra 2023. godine, Oružane snage Rusije izvele su 12 grupnih napada visoko preciznim, dalekometnim oružjem, kopnenog i vazdušnog baziranja i bespilotnim letelicama na: objekte za remont aviona i oklopnih vozila, na rafinerije, skladišta municije, preciznog naoružanja i oružja strane proizvodnje, centre za obaveštavanje i obuku ukrajinskih diverzanata, kao i na baze za smeštaj stranih plaćenika“, saopštio je vojni resor.

Minesašvili: PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova

Položaji ukrajinske vojske bili su mete napada teških ruskih bacača granata Solncepek na donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik portparol grupe „Jug“ Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, PVO sistemi su uništili sedam ukrajinskih dronova u oblastima Berestovo i Otradovka u DNR.

Gagin: Oružane snage ukrajine doživele neuspeh

Oružane snage Ukrajine doživele su neuspeh u pokušaju da napreduju u području Urožajnog na južnodonjeckom pravcu, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je savetnik vršioca dužnosti načelnika regiona Jan Gagin.

„Ofanziva oružane snage Ukrajine doživela je neuspeh kod Urožajnog. Uprkos više pokušaja i testiranja taktika – nisu imali uspeha. Nekoliko nedelja su gađali naše položaje artiljerijom, pokušali su da zađu na naše položaje, gađali nas svim mogućim sredstvima – sve to se pokazalo neuspešnim. Na kraju, veći deo jurišne grupe protivnika je bio uništen, dok su se ostali brzo razbežali“, rekao je on.

Prema rečima Gagina, Oružane snage Ukrajine su nekoliko puta formirale rezervu u ovom delu fronta, opremajući ih oklopnom tehnikom i artiljerijom. Gubici ukrajinskih jedinica dostigli su nekoliko stotina ljudi.

Kijev: Rezultat napada na štab ruske mornarice u Sevastopolju desetine mrtvih

Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SOF) tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“, prenosi CNN.

U saopštenju SOFa na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom „Zamka za krabu“, koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“.

Ruske snage lansirale 15 dronova, Ukrajina oborila 14

Ruske ruske snage noćas su lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je danas iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

"Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast", navedeno je  u saopštenju, prenosi agencija Unian.

„Vratiti se na ukrajinski front? Pre bih pucao sebi u nogu“

List „Tajms“ je objavio priču o ukrajinskom vojniku Andreju, koji je od 18 godine u OSU. Andrej je zadobio rane od metaka i gelera, a doktori nisu uspeli da uklone sve fragmente, pa mu je ruka delimično onesposobljena. Ipak, to ga ne oslobađa od odlaska na front, a doktor mu je nudio „belu kartu“ za samo 1,500 dolara.

 

Istekla zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine

Privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica a posebno pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice – koja se odnosila na zemlje  EU koje se nalaze pored Ukrajine - Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, istekla je 15. septembra, ali su prve tri zemlje izdale sopstvene zabrane uvoza ukrajinskog žita i druge robe, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivrednike od konkurencije zbog značajno povećanog ukrajinskog uvoza.

I Ukrajina i Evropska komisija pozvale su ih da povuku jednostrano produženje embarga, a Komisija analizira preduzete mere.

Kijev je od tada podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv ovih zemalja.

Januš Vojcihovski, poljski evropski poverenik za poljoprivredu, rekao je da je "prilično iznenađen što je Ukrajina izabrala ovu rutu" s obzirom na to da je obim izvoza naglo porastao poslednjih meseci uprkos ograničenjima.

Udari Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije po položajima VSU u oblasti Dzeržinska

Nakon eksplozija, zabeležen je dolazak više od 20 vozila za evakuaciju povređenih.

 

U Sevastopolju obustavljen prevoz putnika

U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je prevoz putnika, saopštile su gradske vlasti.

Gubernator grada Mihail Razvožajev rekao je da su, prema preliminarnim informacijama, u Sevastopolju dejstvovali sistemi PVO i da su fragmenti rakete pali u području pristaništa Suharnaja Balka.

Sve službe su izašle na lice mesta.

Ahmad nije potvrdio da je Kijev napao Sevastopolj

Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova Tarik Ahmad nije potvrdio za Sputnjik da je Kijev napao Sevastopolj britanskim projektilima Storm Šedov.

"Kao i svaka suverena država, Ukrajina ima pravo na samoodbranu. I Velika Britanija podržava suverenu Ukrajinu", rekao je on nakon zahteva da prokomentariše informaciju da je Storm Šedov pogodila Sevastopolj.

Međutim, Ahmad nije odgovorio na zahtev da potvrdi da li je ova vrsta projektila korišćena.

Eksplozije u Odesi i još dve oblasti

Tokom noći, ruske rakete pogodile su strateške objekte u Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Za sada nema komentara lokalnih vlasti.

Eksplozije su odjeknule i u Odesi.

Čehov: Uništena dva skladišta ukrajinske avijacije

Ruska avijacija uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštio je portparol grupe istok Oleg Čehov.

„U vazdušnom napdu pogođeni su položaji i tehnika Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka, Urožajnog i Prijutnog, uništena su dva skladišta municije u Jelisavetovki i Konstantinovki“, rekao je Čehov.

On je pojasnio da su i u području Proskovjevke i Konstantinovke uništene privremene baze 79. vazdušno-jurišne i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Pored toga, tokom kontrabaterijske borbe uništene su minobacačke posade u rejonima Staromajorska, Ugljedara i Vladimirovke.

"Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe istok, uz podršku artiljerije, osujetile su pokušaj rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine severno od Novodonjecka. Uništena su automobilska vozila u kojima su se nalazili ekstremisti", dodao je Čehov.

Danilov: Ukrajina nema plan B'?

Ukrajinske vlasti nisu razmatrale planove u slučaju smanjenja američke pomoći, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi- Es.

„Ne mogu reći da vodimo neke posebne diskusije o nekakvom planu B. Nemamo želju da se upuštamo u bilo kakve apstraktne diskusije“, rekao je on, odgovarajući na pitanje šta će uraditi Ukrajina ako SAD smanje pomoć.

Sekretar SNBO izrazio je zabrinutost što Zapad nije postigao konsenzus o budućnosti Ukrajine.

„Govore o pomoći, a ne o pobedi“, rekao je Danilov.

Ranije je ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao na sastanku sa američkim senatorima tokom posete Vašingtonu da će Ukrajina pretrpeti poraz ako ne dobije novu pomoć od SAD.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama