PREMINUO BIVŠI PREDSEDNIK REPUBLIKE: Đorđo Napolitano ispisivao je dugu istoriju Italije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

22. 09. 2023. u 20:28

U ITALIJI JE preminuo Đorđo Napolitano (98) bivši predsednik Republike Italije.

ПРЕМИНУО БИВШИ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ: Ђорђо Наполитано исписивао је дугу историју Италије

Foto: Printskrin/Jutjub/The Obama White House

Bio je počasni predsednik Republike i prvi predsednik u italijanskoj istoriji koji je bio izabran uzastopno dva puta, 2006. i u drugom mandatu 2013. godine. Nepune dve godine kasnije podneo je ostavku. Bio je i prvi predsednik Republike iz Italijanske komunističke partije i prvi lider te partije koji je dobio vizu za putovanje u SAD, u vreme Džimi Kartera.

Đorđo Napolitano rođen je u Napulju 1925, studirao je pravo na Univerzitetu u rodnom gradu, priključio se pokretu mladih antifašista 1942, a od 1945. ulazi u Komunističku partiju Italije. Impozantna je bila njegova biografija - doktor nauka, počasni doktor pravnih nauka na Oksfordu, parlamentarac u dugom periodu, 70 godina (ušao u Parlament 1953) bio je dugogodišnji eksponent Komunističke partije Italije, doživotni je senator, prethodno je bo predsednik Skupštine, evropski parlamentarac dva puta, da bi na kraju karijeru završio u palati predsednika Republike Kvirinalu.

Napolitano predstavlja istoriju Italije, svedok je politike koja je postala kultura i političke kulture koja postaje instutucija, imao je snažan osećaj za vrednosti države i služenja institucijama. U vreme njegovog dvostrukog mandata predsednika Države smenilo se pet premijera: Romano Prodi, Silvio Berluskoni, Mario Monti, Enriko Leta i Mateo Renci.

Već duže vreman bio je smešten u jednoj rimskoj klinici, od 2018. i potom maja 2022. imao je dve delikatne operacije, već je izvesno vreme imao kompleksnu kliničku sliku, shodno godinama. Iza njega ostaju supruga Klio i sinovi Đovani i Đulijo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule