HAOTIČNO U GRČKOJ: Radnici u javnom sektoru stupili u štrajk, evo šta je uzrok

Novosti online

21. 09. 2023. u 17:12

RADNICI u grčkom javnom sektoru, među kojima su i nastavnici, lekari i vozači, stupili su danas u jednodnevni štrajk zbog najavljenih izmena zakona o radu koje planira vlada premijera Kirijakosa Micotakisa.

ХАОТИЧНО У ГРЧКОЈ: Радници у јавном сектору ступили у штрајк, ево шта је узрок

FOTO: Tanjug/AP

Vozovi i autobusi saobraćaju po skraćenom radnom vremenu, u državnim bolnicama je znatno redukovan broj osoblja, a mnoge škole su zatvorene, prenosi Rojters.

Štrajk je sazvao sindikat ADEDI koji predstavlja oko 500.000 radnika u javnom sektoru. 

Očekuje se da će se radnici okupiti u centru Atine i nastaviti ka parlamentu u vreme kada se tamo bude održavala debata o izmenama zakona o radu i glasanje.

Predlog zakona bi omogućio zaposlenima sa punim radnim vremenom da imaju i drugi posao po skraćenom radnom vremenu, a mogli bi da rade najviše 13 sati dnevno.

FOTO: Tanjug/AP

Na osnovu ovog zakona bi poslodavci mogli da uvedu šestodnevnu radnu nedelju ako procene da je to potrebno, a zaposleni mogu da dobiju otkaz u prvoj godini na radnom mestu bez opomene i naknade.

Predlog zakona uvodi novčane kazne i zatvorsku kaznu od šest meseci za one koji ometaju zaposlene u radu tokom štrajka. Levičarska Siriza smatra da vlada "tajno radi" protiv zaposlenih, a Komunistička partija Grčke (KKE) je nazvala predlog zakona "čudovišnim".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)