SUSRET BLINKENA I HANA U UN: Još jedan američko-kineski susret u poslednja dva-tri dana

Tanjug

19. 09. 2023. u 00:31

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastao sa danas sa kineskim potpredsednikom Hanom Džengom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

СУСРЕТ БЛИНКЕНА И ХАНА У УН: Још један америчко-кинески сусрет у последња два-три дана

Foto Tanjug/AP

Pre toga, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je 12 sati sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiom na Malti proteklog vikenda, prenosi Rojters.

Obe strane opisale su ovaj susret Salivena i Vanga kao "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore.

Današnji sastanak Blinkena i Hana bio je poslednji u nizu američko-kineskih razgovora na visokom nivou kojima se postavljaju osnove za sastanak predsednika SAD Džozefa Bajden i kineskog predsednika Si Đinping kasnije ove godine, navodi Rojters.

-Svet od nas očekuje da odgovorno upravljamo svojim međudržavnim odnosima. Sjedinjene Države su posvećene tome, rekao je Blinken u kratkim napomenama na početku današnjeg susret sa Hanom.

Foto Tanjug/AP

Bajden je ovog meseca izrazio razočaranje zbog toga što kineski predsednik nije prisustvovao samitu lidera Grupe 20 u Indiji, ali je rekao da bi "bilo dobro da se susretnu".

Sledeća moguća prilika za susret Bajden-Si mogao bi da bude novembarski samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao