"KIJEV STALNO PLEŠE NA TUĐU MELODIJU": Putin isprozivao Blinkena - Što se tiče Amerikanaca...

Novosti online

15. 09. 2023. u 13:29

RUSKI predsednik Vladimir Putin regaovao je na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je upotrebio frazu „za tango je potrebno dvoje“, te ga pozvao da objasni odsustvo mirovnih pregovora sa Ukrajinom, shodno tome da su SAD poznate po tome što teško kompromituju svoju poziciju.

КИЈЕВ СТАЛНО ПЛЕШЕ НА ТУЂУ МЕЛОДИЈУ: Путин испрозивао Блинкена - Што се тиче Американаца...

FOTO: Tanjug/AP

- Što se tiče Amerikanaca, oni sami ne znaju da "plešu" ovaj tango. Muzika je izvanredna i koraci su lepi, ali SAD nastoje da se pozabave svime sa pozicije moći - rekao je on u petak.

Putin je dodao da Vašington nije u stanju ili ne želi da izađe u susret drugoj strani na pola puta i da umesto toga koristi ekonomske sankcije, finansijska ograničenja, pretnje i silu da dobije ono što želi.

Podsećamo, Blinken je koristio pomenuti idiom tokom konferencije za novinare prošle nedelje, tvrdeći da je Kijev otvoren za pregovore sa Moskvom i nagoveštavajući da Rusija odbija „smislenu diplomatiju“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je, međutim, uveo zakonsku zabranu svih razgovora sa Rusijom.

Pod zastavom „formule mira Zelenskog“, zahtevi Kijeva uključuju punu kontrolu nad teritorijama na koje polaže pravo, reparacije od Rusije i krivični tribunal za rusku vladu.

Vašington podržava stav Ukrajine, dok je Rusija kritikovala predlog kao "odvojen od stvarnosti".

Ruski zvaničnici su u više navrata izražavali spremnost da ponovo započnu mirovne pregovore, koji su prekinuti prošle godine kada je Kijev promenio kurs tokom pregovora koje je vodila Turska, umesto toga opredelivši se za vojno rešenje.

Putin je rekao tokom sastanka sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, držeći se aluzije na ples, da Kijev stalno „pleše na tuđu melodiju“.

Ukrajinci su rizikovali da zaborave "gopak", ples zasnovan na ukrajinskim narodnim tradicijama koji je popularizovan u vreme Sovjetskog Saveza, rekao je ruski lider. Ali na kraju „svi će morati“ da nauče ruski ples.

(RT.kom)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)