MOSKVA PORUČILA ZAPADU: Rusija i partneri sprečili „ukrajinizaciju“ samita G20

Novosti onlajn

12. 09. 2023. u 20:42

RUSIJA i njeni partneri uspeli su da spreče pokušaje Zapada da „ukrajinizuje“ dnevni red samita G20, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

МОСКВА ПОРУЧИЛА ЗАПАДУ: Русија и партнери спречили „украјинизацију“ самита Г20

Foto: Tanjug/AP photo

- Zajedno smo sprečili pokušaje Zapada da 'ukrajinizuje' rad formata G20. Jasno je skrenuta pažnja na to da se u svetu vode brojni oružani sukobi i poziva se na njihovo mirno rešavanje kroz dijalog i diplomatske napore na osnovu ciljeva i principa Povelje UN - navodi se u saopštenju.

Takođe, Rusija je na samitu potvrdila nameru da ostane garant snabdevanja hranom, đubrivom i energentima, da će povećavati ekonomsku saradnju sa prijateljskim partnerima, posebno u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza,BRIKS, ŠOS i ASEAN.

- S tim u vezi, aktivno ćemo se oslanjati na mogućnosti vodeće spoljnopolitičke inicijative predsednika Rusije Vladimira Putina – Velikog evroazijskog partnerstva - ističe ruska strana.

Navodi se da su članovi G20 uspele konsenzusom da usaglase konačnu deklaraciju samita, u kojoj su fiksirani sporazumi o širokom spektru pitanja i akcija, uključujući pitanja hrane, klime, energije, potrebe da se reformišu međunarodne finansijske institucije, pitanja digitalne transformacije i makroekonomske politike.

- Važno dostignuće bilo je postavljanje konkretnih zadataka u interesu zemalja Globalnog juga. Oni se tiču povećanja značaja zemalja u razvoju u globalnom ekonomskom upravljanju… Odluka da se Afrička unija uključi među stalne članice G20 bila je istorijska - konstatuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Istovremeno se navodi da će Moskva nastaviti tesnu saradnju sa indijskom stranom u kontekstu realizacije dodatnog sastanka lidera G20 putem video-veze u novembru ove godine, što je Nju Delhi ranije najavio.

- Računamo i na produktivnu koordinaciju sa Brazilom i Južnoafričkom Republikom koje preuzimaju štafetu u G20 2024. i 2025. godine. Spremni smo da zajedno sa njima realizujemo tematske inicijative koje su, između ostalog, zasnovane na iskustvu i perspektivnim dostignućima zemlje - zaključuje ruska strana.

Indija predsedava grupom G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit grupe održan je u Nju Delhiju od 9. do 10. septembra. Na njega su bili pozvani lideri zemalja G20 i još devet zemalja – Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Omana, Singapura, Holandije, UAE i Španije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HONG KONG POTOPLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava