POLJSKA OVO NIKAKO NEĆE DOZVOLITI: Premijer Moravjecki stavio tačku na uvoz ukrajinskog žita

Đ.G.

12. 09. 2023. u 19:47

VARŠAVA neće dozvoliti da ukrajinsko žito „ preplavi “ poljsko tržište, obećao je premijer Mateuš Moravjecki uoči razmatranja u EU da li da produži postojeće trgovinsko ograničenje.

ПОЉСКА ОВО НИКАКО НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ: Премијер Моравјецки ставио тачку на увоз украјинског жита

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Vlada stavlja interese poljskih farmera na prvo mesto i neće dozvoliti da jeftini ukrajinski proizvodi ponovo remete domaću poljoprivrednu industriju, izjavio je Moravjecki u video obraćanju objavljenom na društvenim mrežama u utorak.

- EU sada razmatra da li da zadrži embargo. Reći ću kako se završava. Poljska neće dozvoliti da nas preplavi ukrajinsko žito. Bez obzira kakva će biti odluka briselskih zvaničnika, mi nećemo otvarati granicu - rekao je on.

Evropski parlament će u petak raspravljati o isteku zabrane EU za uvoz ukrajinskog žita u pet istočnoevropskih članica bloka. Mera je uvedena u maju, de fakto legitimišući nacionalne zabrane Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da bi neuspeh EU da ukine zabranu, kao što je Kijev obećao, bila izdaja „evropskih vrednosti“. U takvom slučaju ukrajinska vlada namerava da traži arbitražu u međunarodnim organizacijama, rekao je on prošle nedelje, preneo je RT. 

BONUS VIDEO: HONG KONG POTOPLjEN - Najveće padavine u poslednjih 140 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)