UMESTO DEČAKA I DEVOJČICE - ONI ILI SVI: Britanska bolnica uvela novu politiku o rodovima

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 14:02

LEKARIMA u svetski poznatoj bolnici za decu "Grejt Ormond strit" (GOSH) preporučeno je da ne koriste termine kojima je preciziran rod kada se obraćaju osoblju, uključujući "dečake", "devojke", "dame", "gospodu" i "momke", preneo je "Dejli mejl".

УМЕСТО ДЕЧАКА И ДЕВОЈЧИЦЕ - ОНИ ИЛИ СВИ: Британска болница увела нову политику о родовима

Foto: Tanjug

Uputstvo "Korišćenje zamenica u GOSH" objavljeno je na zvaničnom sajtu bolnice – osoblje se podstiče da koristi rodno neutralnije termine kao što su "tim" ili "svi" u međusobnoj komunikaciji.

"Telegraf" pak piše da su lekari upozoreni da će snositi posledice ukoliko se utvrdi da su namerno pogrešno oslovljavali kolege, tj. da će se to smatrati "maltretiranjem".

Smernice koje su pisali LGBT+ zaposleni u bolnici navodno nisu deo zvanične politike ove zdravstvene institucije iako se od radnika traži da pročitaju dokument.

- Želimo da se svi naši zaposleni osećaju dobrodošlo i uključeno u posao u okruženju koje ih poštuje onakvim kakvi jesu - izjavio je portparol bolnice za "Mejl", te dodao da će odgovarati svako ko diskriminiše drugog pojedinca na osnovu rase, pola, seksualnosti ili bilo koje druge karakteristike.

Dokument je objavljen nekoliko meseci nakon što je ministar zdravlja Stiv Barklej odlučio da sprovede istragu o smernicama koje su finansirali poreski obveznici preko NHS fondacije što deluje u okviru Nacionalne zdravstvene službe Engleske.

Taj dokument je nalagao lekarima i medicinskim sestrama da se svi pacijenti oslovljavaju rodno neutralnim terminima, odnosno da se ne koriste imenice "gospodin" i "gospođa" ili zamenice "on" i "ona" dok pacijent ne potvrdi svoj rodni identitet. 

Sugerisano je i da se uzme u obzir da se opredeljenje pacijenta možda promenilo od njegove poslednje posete bolnici.

BONUS VIDEO: OTKAZANI AVIOLETOVI - Širom Velike Britanije došlo je do obustave avio-saobraćaja

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)