ŠOLCOMAT I GUSARI: Ličnost u žili

I. Stanojević

11. 09. 2023. u 17:20

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc (65) je verovatno zabrinut zbog alarmantnog pada svog rejtina na svega 16 procenata i rastuće nesloge u vladi, nedavno pao prilikom džogiranja, pa sad nosi i piratski povez na oku. Zlobnici su jedva dočekali da se našale komentarom da "su ga i na funkciju postavili gusari, jer mu fale važni kvaliteti za državnog kormilara".

ШОЛЦОМАТ И ГУСАРИ: Личност у жили

Foto EPA

Šolcu, posle odlaska bivše kancelarke Angele Merkel, zaista nisu pripisivane kvalifikacije kojima bi mogao da se meri sa njenim političkim kvalitetima. Iako kadrovski, a i programski, "utanjena" Socijaldemokratska partija Nemačke, odnela je izbornu pobedu nad demohrišćanima posle šest uzastopnih mandata, osvojivši tek nešto više od četvrtine biračkog tela. Tome je možda i najviše doprinela odluka bavarskog premijera Markusa Zedera da stranačku kandidaturu na parlamentarnim izborima prepusti Fridrihu Mercu. Upravo je Merc sada taj koji odapinje najotrovnije strele ka vladi u Berlinu i njenom šefu, poznatom kao "teflon". Ovaj nadimak prilepio se uz Šolca upravo zato što, kažu, "niz njega sve klizi, čak i najteža uvreda".

Dobio je i nadimak Šolcomat jer na konferencijama za medije mehanički bira reči. Još 2013, Šolc je to prokomentrisao izjavom "da je ovaj atribut za njega veoma prikladan".

Sa suprugom Britom Ernst (62), Šolc je proslavio ove godine srebrnu svadbu. Nemaju dece, ali su, kako je izjavio, jedan drugome prioritet, dok je na drugom mestu politika, kojom se oboje bave. Prva dama Nemačke je i ministarka za obrazovanje, omladinu i sport savezne pokrajine Brandenburg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024