ITALIJA NAPUŠTA "POJAS I PUT": Posle posete Beloj kući postalo aktuelno hitno rešenje pitanja o izlasku

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti" - Rim

06. 09. 2023. u 20:57

Poseta italijanskog ministra Spoljnih poslova Antonija Tajanija Pekingu označila je i mogući početak kraja saradnje Italije sa Kinom preko članstva u projektu "Pojas i put", odnosno "Novi put svile", i početak drugačijeg odnosa. Italijanska odluka mogla bi da stigne do kraja ove godine, a zvanični potpis ističe dogodine, u martu.

ИТАЛИЈА НАПУШТА ПОЈАС И ПУТ: После посете Белој кући постало актуелно хитно решење питања о изласку

Foto: Novosti

U Kini su razgovarali italijanski ministar i njegov kolega Vang Ji o "pokretanju nove faze saradnje, uzajamno ojačane" u okviru strateškog partnerstva koje postoji već 20 godina, a uspostavili su ga 2004. godine Silvio Berluskoni i tadašnji kineski premijer. Oprezno je italijanski ministar sabrao rezultate sporazuma "Pojas i put", čiji je Italija jedina članica zemalja u okviru G7, ali naglasivši da se sa Kinom nastavlja saradnja na ekonomskom, trgovinskom i industrijskom polju. Kina je vodeći trgovinski partner Rima u Aziji, gde ima i više od 1.600 italijanskih kompanija.

- Mi smo saveznici SAD, ali to nas ne sprečava da vodimo dijalog sa Kinom. S Pekingom otvaramo novu eru ojačane saradnje - najavio je Tajani, uveren da je strateško partnerstvo "mnogo važnije od Puta svile".

Projekat koji je Si Đinping najavio još 2013. godine, a uključuje ulaganje stotina milijardi dolara u različitim zemljama s ciljem jačanja komercijalne infrastrukture u brojnim državama Afrike, Azije i Evrope, Italija je oberučke prihvatila marta 2019, tokom prve vlade Đuzepea Kontea. Ali, skoro sve zapadne vlade, počev od SAD, protivile su se projektu smatrajući ga pokušajem Kine da poveća politički i ekonomski uticaj u svetu.

Sad odluku mora da donese italijanski parlament, a onda će premijerka Đorđa Meloni da pošalje pismeni otkaz, tri meseca unapred. Ona je i u predizbornoj kampanji otvoreno kritikovala Kinu i "Pojas i put", ali je posle izbora bila je opreznija u izjavama. No, posle nedavnog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, čini se da je postalo veoma aktuelno hitno rešenje pitanja o izlasku.

Kako bi sve proteklo bez mnolo buke, Tajani je obećao da će "Italija zadržati dijalog sa Kinom u kontekstu EU". Vang je obećao da će Kina uvoziti više italijanskih proizvoda i ponudio ustupke kompanijama koje žele da investiraju u Kinu, uz nadu da Rim neće uvesti restrikcije za kineske firme. Tajani tvrdi da nikada nije bilo diskriminacije.

Kao potvrda da se želi produbljivanje saradnje, premijerka Đorđa Meloni ide u Kinu najverovatnije u novembru, a predsednik Serđo Matarela početkom 2024, na proslavu 700 godina od smrti Marka Pola.

Nesrazmera u razmeni dobara

"Put svile" nije doneo Italiji očekivane rezultate. Izvoz u Kinu nikada nije dostigao kineski u Italiju - 13 milijardi dolara u 2019, 12,8 u 2020, 15,7 u 2021, 16,4 u 2022. A kineski prema Italiji od 31,7 milijardi 2019, stigao je do 57,5 u 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!