RAT U UKRAJINI: Zaustavljanje ofanzive - Rusi odbili nove napade

Novosti online

03. 09. 2023. u 07:21 >> 00:36

RAT u Ukrajini ušao je u 557. dan. Najnovije vesti sa fronta pratite na našem portalu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Заустављање офанзиве - Руси одбили нове нападе

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zelenski: Francuska će organizovati obuku ukrajinskih pilota


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su se Kijev i Pariz dogovorili o organizovanju obuke ukrajinskih pilota u Francuskoj.

On je rekao da je ranije tokom dana razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenosi TASS.

- Postoji važan dogovor o obuci naših pilota u Francuskoj - naša koalicija naprednih borbenih aviona je sve jača - rekao je Zelenski.

Ukrajina je ranije tražila od zapadnih zemalja da započnu obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Danska i Holandija su već najavile planove za obuku ukrajinskih pilota, a očekuje se da će u obuku biti uključeno još devet zemalja.

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, general Džejms Heker rekao je da bi obuka ukrajinskih eskadrila F-16 mogla da potraje do pet godina.

 

KO JE RUSTEM UMEROV? Poslednja nada Vladimira Zelenskog

 

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski odlučio je da Alekseja Reznikova razreši dužnosti ministra odbrane zemlje i na njegovo mesto dovede Rustema Umerova.

Rustem Umerov, član je tima koji pregovara sa Rusijom, ali i čovek koji od početka Ukrajincima nagoveštava koliko je ruska vojska nadmoćna u odnosu na ukrajinsku.

U januaru ove godine Umerov je rekao da se Kremlj priprema za novi napredak na svim glavnim frontovima, naišao na negodovanje, ali se ispostavilo da su njegova predviđanja bila tačna.

Poznavalac ruske strategije ratovanja

Umerov je predvideo i scenario po kom bi Rusi ratovali: napad bi krenuo sa severa, preko beloruske granice, od ruskih uporišta na istoku Ukrajine i sa juga, gde se nalazi poluostrvo Krim.

 - Rusi nas okružuju 240 stepeni, napadaju sa Crnog mora, iz Belorusije i regiona Luganska i Donjecka - opisao tada Umerov situaciju u slučaju realizacije svog scenarija.

Trvdi se da je najbliži poznavanju ruske strategije i taktike ratovanja.

 - Oni dolaze iz svih pravaca, sa tri borbene linije: vagnerovci i regularne snage - rekao je Umerov, a deo govora u kom je predosetio da će Rusi sa vagnerovcima tada postići uspeh, takođe se pokazao kao tačan.

Umerov je od 2019. godine narodni poslanik Ukrajine iz političke partije Holos.

U septembru 2022. Vrhovna rada ga je imenovala za šefa ukrajinskog Fonda državne imovine.

Kroz zalaganje za Ukrajinu postao je miljenik predsednika Zelenskog, sa kojim se bavio raznim političkim pitanjima, a posebno zadovoljstvo nalazi u borbi za Krim, s obzirom da je odatle kao mali izbegao u Uzbek SSR sa porodicom. Na Krim se vratio nakon 50 godina.

Umerova je 3. septembra 2023. predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski da zameni Aleksija Reznikova na mestu ministra odbrane Ukrajine.

(Informer)

ZELENSKI SMENIO MINISTRA ODBRANE

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je da je odlučio da Alekseja Reznikova razreši dužnosti ministra odbrane zemlje i na njegovo mesto predložio Rustema Umerova.

- Aleksej Reznikov prošao je kroz više od 550 dana rata. Smatram da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati saradnje kako sa vojskom tako i sa društvom u celini. Sada bi na čelu ministarstva trebalo da bude Rustem Umerov. Vrhovna rada Ukrajine dobro poznaje ovog čoveka i gospodinu Umerovu nisu potrebna dodatna predstavljanja. Očekujem da će parlament podržati ovu kandidaturu - rekao je Zelenski u obraćanju na svom Telegramu.

(Sputnjik)

 

Reznikov: Ukrajina dosad dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći


Ukrajina je dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći od početka ruske invazije, u februaru prošle godine, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

- Danas, ako preračunamo sve pakete pomoći, mislim da smo već primili oko 100 milijardi dolara od početka invazije - rekao je Reznikov za Ukrinform.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na municiju i vojnu opremu.

- Samo od Sjedinjenih Država dobili smo oko 60 milijardi dolara -precizirao je on.

 

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

  • Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana, likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika;
  • Oružane snage Rusije uništile su kontrolni centar za bespilotne letelice u blizini sela Červona Dibrova u LNR;
  • Noću su Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele grupni napad dronovima na skladišta goriva u luci Reni, Odeska oblast, koja koristi ukrajinska vojska;
  • Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Rabotino i Verbovo, Zaporoška oblast, gubici neprijatelja su iznosili više od 130 militanata;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 125 vojnika na južnodonjeckom pravcu;
  • Oružane snage Rusije su odbile četiri napada brigada Oružanih snaga u donjeckom pravcu, između ostalog kod Kleščejevke i Artjomovska. Likvidirano je oko 250 ukrajinskih vojnika;
  • Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su lovac MiG-29, Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
  • Oružane snage Rusije odbile su tri kontranapada brigada Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Sergejevka u LNR.

Vazdušna uzbuna u Sumskoj i Harkovskoj oblasti

U Ukrajini je objavljena vazdušna uzbuna u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Osim toga, u delu Zaporoške oblasti koji kontrolišu kijevske vlasti, oglašavaju se sirene za uzbunu.

Ruske trupe imaju novu taktiku

Ruske trupe se prilagođavaju pokušajima ukrajinskih snaga da krenu u ofanzivu i već su počele da koriste novu taktiku - pale minska polja, piše Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske vojnike.

Prema rečima marinaca sa kojima je autor članka razgovarao, ruski položaji su zaštićeni minskim poljima i rovovima, zbog čega su Oružane snage Ukrajine prinuđene da se bore za svaku kuću.

- Pokretačka snaga ovih napora (ofanzive) su stotine malih jurišnih grupa, najčešće osam do deset vojnika - navodi se u članku.

Istovremeno, borci Oružanih snaga Ukrajine napominju da ruske trupe i dalje imaju više artiljerije, tenkova, dronova i ljudi. Takođe, prema tvrdnjama vojnika, Rusi su počeli da koriste novu taktiku na bojnom polju – navodno, minska polja prelivaju zapaljivim materijalom i pri pokušaju da se očiste mine, bacaju granatu sa drona na tu teritorija koja momentalno bukne snažim požarom.

Ključ za nastavak kontraofanzive, po mišljenju ukrajinskih vojnika, su motivisani regruti, „spremni da se bace u vatru”.

Ruska artiljerija uništila ukrajinska skladišta

Ruska artiljerija uništila je ukrajinska skladišta sa municijom za sisteme S-200 kod Slavjanska, izjavio je za Sputnjik Georgij Minesašvili, portparol grupe Jug.

- Artiljerija grupe je pogodila pet skladišta neprijateljske municije za S-200 u regionu Slavjanska, kao i privremenu bazu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Karlovke - rekao je on.

Ruski artiljerci su za jedan dan uništili četiri samohodna artiljerijska oruđa „Krab“ u blizini Rajskog i Dolgaja Balka. Pored toga, borci su raketirali položaje 4. posebne jurišne brigade protivnika.

Loše vesti za VSU

Pripadnici ruske grupe "Dnjepar" pogodili su kontrolni centar bespilotnih letelica u hersonskom pravcu, kao i skladište naoružanja i borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol grupe Roman Kodrjan.

On je napomenuo da je u blizini naselja Ingulec uništena haubica M777, američke proizvodnje.

Ukupno, prema njegovim rečima, tokom proteklog dana jedinice grupe su tokom kontrabaterijske borbe izveli više od 50 napada na ukrajinske položaje.

- Minobacačke posade i artiljerijska oruđa D-30 uništeni su u rejonu naselja Gončarna, Burgunka, Verovka i Otradokamenka - dodao je Kodrjan.

Rusi uništili zemunice Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara

Izviđači 200. zasebne gardijske motorizovane brigade Severne flote, koja deluje u sastavu Južne grupe snaga Oružanih snaga Rusije, uništili su zemunice ukrajinske vojske kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, pišu RIA Novosti.

Meta je pogođena sa tri hica.

Na udaru Gorlovka, Zajcev i Donjeck

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na Gorlovku, Zajcev i Donjeck.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)