LUNOHOD ZAVRŠIO SVOJE ZADATKE: Rover misije "Čandrajan-3" prebačen u režim spavanja do 22. septembra

Novosti online

02. 09. 2023. u 21:48

LUNARNI rover indijske svemirske misije Čandrajan-3 završio je svoje trenutne zadatke na površini Meseca i stavljen je u režim spavanja do 22. septembra, objavila je Indijska organizacija za istraživanje svemira na društvenoj mreži Iks.

ЛУНОХОД ЗАВРШИО СВОЈЕ ЗАДАТКЕ: Ровер мисије Чандрајан-3 пребачен у режим спавања до 22. септембра

Foto: Profimedia

 - Lunohod je završio svoje zadatke. Sada je bezbedno parkiran i stavljen u režim spavanja - navodi se u saopštenju organizacije.

Solarni prijemnik će ostati uključen i orijentisan da primi svetlost pri sledećem izlasku sunca, koji se očekuje 22. septembra 2023. godine, kada bi rover ponovo trebalo da se probudi. Napominje se da će u slučaju uspešnog buđenja uređaj obavljati nove zadatke, inače će zauvek ostati na Mesecu kao „lunarni ambasador Indije“.

Indija je 23. avgusta uspešno spustila prvi svemirski brod na svetu na južni pol Meseca. Robotska svemirska stanica Chandraiaan-3 lansirana je u svemir 14. jula i ušla u lunarnu orbitu 5. avgusta.

Modul za spuštanje Vikram odvojio se od stanice 17. avgusta i izvršio dve operacije spuštanja u orbitu pre sletanja. Indijska organizacija za svemirska istraživanja je takođe izvestila da je indijski lunarni rover Pragjan, dostavljen u sredu na južni pol Meseca u vozilu za spuštanje Vikram, napustio površinu prirodnog satelita Zemlje.

(Informer)

BONUS VIDEO:

BIZARAN FESTIVAL: "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!