KIJEV OPET TRAŽI POMOĆ OD VAŠINGTONA: Ukrajina i Zapad se međusobno optužuju za neuspeh kod Harkova

Novosti online

02. 09. 2023. u 11:20

NAPREDOVANjE ruskih snaga u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti primoralo je Ukrajinu da ponovo traži pomoć od SAD, što je na Zapadu izazvalo talas negodovanja, izjavio je bivši američki vojni oficir Frenk Ledvidž za „Gardijan“.

КИЈЕВ ОПЕТ ТРАЖИ ПОМОЋ ОД ВАШИНГТОНА: Украјина и Запад се међусобно оптужују за неуспех код Харкова

Foto: Profimedia

Po njegovim rečima, Ukrajina i Zapad se međusobno optužuju za neuspeh kod Harkova.

- Ukrajina tvrdi da bi veća količina zapadnog oružja mogla da napravi odlučujuću razliku. Njihovi saveznici govore da kada bi Ukrajinci primenili kombinovanu taktiku kojoj su ih obučavali i kada bi rasporedili svoje snage drugačije, mogao bi se postići veći napredak - rekao je Ledvidž.

On smatra da zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine Vladimir Zelenski više ne bi trebalo da veruje u obećanje američkog predsednika Džozefa Bajdena da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Tako će sve pasti na saveznike Kijeva koji su još uvek u mogućnosti da pruže Ukrajini vojnu pomoć, ocenjuje Ledvidž.

- U aktuelnoj situaciji, to bi moglo da osudi Ukrajinu na poraz. U višim krugovima američke vlade postoji vrlo mala želja da se Zelenskom pomogne da vrati Krim - zaključio je američki oficir.

Ranije je saopšteno da su jedinice „Zapadne“ grupacije ruskih trupa poboljšale položaje kod Kupjanska. U toku proteklog dana odbijeno je pet kontranapada jurišnih odreda mehanizovanih brigada ukrajinske vojske u području Sergejevke i Novojegorovke u LNR.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo