STIŽE LI BRIKS-u JOŠ JEDAN ČLAN? Azijska država u dilemi - Meri se politička i ekonomska korist

Novosti Onlajn

31. 08. 2023. u 16:27

MINISTRI spoljnih poslova zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) su se obratili Indoneziji sa predlogom da pristupi grupi, rekla je ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi.

СТИЖЕ ЛИ БРИКС-у ЈОШ ЈЕДАН ЧЛАН? Азијска држава у дилеми - Мери се политичка и економска корист

Foto: AP

Na nedavno završenom Samitu BRIKS-a u Johanesburgu primljeno je šest novih članica - Argentina, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Iako je bilo informacija da je Indonezija predala prijavu za pristup, nije se našla na listi novih članica.

- Od samog početka je postojala ideja da se BRIKS proširi, i svi ministri spoljnih poslova BRIKS-a su se obratili Indoneziji sa tim predlogom - rekla je Marsudi indonežanskom parlamentu, prenosi agencija ANTARA.

Međutim, prema rečima ministarke, Indonezija još razmatra prednosti pridruživanja BRIKS-u.

- I dalje se sprovode interne studije kako bi se odmerila korist i sa političke, i sa ekonomske strane - objasnila je i dodala da Indonezija ima dobre odnose sa svim zemljama članicama BRIKS-a.

U sredu je predsednik indonežanskog parlamenta za ekonomska pitanja Said Abdulah pozvao vladu zemlje da ubrza proces pridruživanja Indonezije BRIKS-u, što će zemlji dati mnogo prednosti. Indonezija je zainteresovana za pridruživanje BRIKS-u, jer, između ostalog, grupa može da podrži napore zemlje da razvije obračune u lokalnoj valuti.

BONUS VIDEO: TRAGEDIJA U INDONEZIJI - Srušila se mini-tržnica, 15 mrtvih, spasioci pretražuju ruševine

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)