"POMNO PRATIMO ŠTA SE DEŠAVA": Oglasila se Turska nakon vojnog puča u Gabonu (FOTO)

Đ.G.

30. 08. 2023. u 16:53

TURSKA pomno prati šta se dešava u Gabonu, računajući na obnovu mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova.

ПОМНО ПРАТИМО ШТА СЕ ДЕШАВА: Огласила се Турска након војног пуча у Габону (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

- Pomno pratimo dešavanja u Gabonu. Radujemo se obnavljanju mira i stabilnosti u zemlji - navodi se u saopštenju ministarstva.

U sredu ujutro, vojska Gabona je objavila poništenje izbornih rezultata i raspuštanje vladinih institucija. Šef Republikanske garde, general Bris Oligi Ngema, rekao je za list Mond da je predsednik Gabona Ali Bongo Ondimba smenjen, ali da će zadržati sva građanska prava. Prema vojsci, Ali Bongo Ondimba je u kućnom pritvoru.

U januaru 2019. u Gabonu se dogodio neuspešan pokušaj državnog udara. Vojna grupa preuzela je kontrolu nad kancelarijom emitera u glavnom gradu Gabona, Librevilu, i pročitala saopštenje u kojem se govori o razočaranju postupcima predsednika Ali Bonga Ondimbe i formiranju Nacionalnog saveta za obnovu. Nekoliko sati kasnije, mediji su objavili da su snage bezbednosti uhapsile pobunjenu vojsku. Prema navodima vlasti, uhapšeno je ukupno četiri pobunjenika, a još jedan je uspeo da pobegne, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: GRČKA - Posledice razornog požara u nacionalnom parku "pluća Atine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)