UPRKOS SVIM IZAZOVIMA I OGRANIČENJIMA: Putin ponosan na industrijski razvoj Rusije

Novosti online

27. 08. 2023. u 18:29

URPKOS svim izazovima i ograničenjima, rudarska industrija se u Rusiji razvija i doprinosi energetskoj bezbednosti zemlje, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin čestitajući Dan rudara.

УПРКОС СВИМ ИЗАЗОВИМА И ОГРАНИЧЕЊИМА: Путин поносан на индустријски развој Русије

Vladimir Putin, Foto AP

- Ova grana industrije jača, povećava proizvodnju i preradu uglja, pronalazi nova, perspektivna tržišta, uvodi napredne tehnologije, dajući značajan doprinos u energetskoj bezbednosti zemlje i održivom funkcionisanju industrijskih, ali i odbrambenih preduzeća - navodi se u čestitki ruskog predsednika objavljenoj na sajtu Kremlja.

Rudari su se, prema njegovim rečima, posvetili teškoj, ali važnoj i časnoj profesiji koja zahteva izuzetnu stručnost i posebne lične i ljudske kvalitete – izdržljivost i posvećenost, smelost, hrabrost i spremnost da se pomogne drugu.

Ovi visoki moralni principi, ustaljene radne navike i osećaj ponosa zbog pripadnosti rudarskom bratstvu prenose se sa generacije na generaciju, služeći kao pouzdana osnova za "postojanje jakih rudarskih dinastija", poručio je Putin.

- Čestitam vam Dan rudara, praznik koji se već dugi niz godina svečano obeležava širom zemlje. Uveren sam da ćete nastaviti da radite sa punom predanošću, savesno, na postizanju značajnih rezultata u korist Rusije - naglasio je ruski lider.

Teritorija Donabasa je bogata ugljem i čuvena je po velikom broju rudnika. Prva nalazišta uglja otkrivena su u vreme cara Petra I, a velika industrijska proizvodnja crnog zlata počela je krajem 19. veka. Vrhunac je dostigla u drugoj polovini 20. veka.

Rudnici Donjecke oblasti su 2013. godine obezbedili proizvodnju 37,5 miliona tona uglja, Luganska – 26,3 miliona tona. Poređenja radi, u Kemerovskoj oblasti, gde se kopa više od polovine ukupne količine uglja u Ruskoj Federaciji, iste godine je proizvodnja iznosila 203 miliona tona, piše "RuNjuz24".

Donbaski ugalj je jedinstven. Koristi se i kao gorivo i u hemijskoj proizvodnji, neophodan je u proizvodnji plastike, smole, boja, asfalta, ulja, eksploziva, pa čak i parfema i lekova.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: STRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI: Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)