KRSTAREĆA RAKETA ZA ODVRAĆANJE KINE: Hsiung Feng IIE je čudo od preciznosti za napad u dubinu Kine (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

19. 08. 2023. u 20:07

U NEDAVNOM razvoju događaja, tajvanski medijski krugovi objavili su prve poglede na krstareću raketu Hsiung Feng IIE.

КРСТАРЕЋА РАКЕТА ЗА ОДВРАЋАЊЕ КИНЕ: Hsiung Feng IIE је чудо од прецизности за напад у дубину Кине (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub



Ove početne slike i isečci video snimaka pružaju intrigantan pogled na ovaj najnoviji dodatak tajvanskom vojnom arsenalu. Ova raketa je visoko čuvano sredstvo za koje se veruje da je operativno više od deset godina, iako to nikada nije zvanično potvrđeno.

Prema izveštajima The United Daily News, otkriveni vizuelni materijali su snimljeni tokom noćnog lansiranja iz vojne baze Jiupeng, koja se nalazi na južnom delu ostrva. Rečeno je da je projektil bio u vazduhu dugo vremena, verovatno nekoliko sati.


OD POČETKA VEKA

Hsiung Feng IIE, poznat kao podzvučna raketa na mlazni pogon, pažljivo je konstruisana da prodre duboko u kinesko kopno nego bilo koje drugo oružje u ogromnom arsenalu Tajvana.

Veruje se da je razvoj ove izuzetne tehnologije započeo u ranim fazama 21. veka. Deceniju kasnije, prešao je u serijsku proizvodnju velikih razmera. Prve procene su postavile njegov operativni domet na impresivnih 300 kilometara. Međutim, nedavna dostignuća su značajno proširila ovaj domet, omogućavajući mu da gađa ciljeve na udaljenostima od zapanjujućih 1000 kilometara.

Uhvaćen u kratkom, vatrenom sjaju tokom odbacivanja čvrstog pojačivača, Hsiung Feng IIE je imao svoju dramatičnu pojavu. Pozadina ovog spektakla bio je Jiupeng, lokacija koja je dugo bila istaknuto postrojenje za testiranje raketa i centralno središte Nacionalnog instituta za nauku i tehnologiju Čung-šan Republike Kine [NCSIST]. Ova kratkotrajna slika ne samo da je prikazala lansiranje projektila, već je i naglasila dugogodišnju naučnu i tehnološku snagu regiona.

 


ASIMETRIČNA SREDSTVA

Ostrvska država Tajvan, formalno poznata kao Republika Kina, i dalje je upletena u stanje nerešenog sukoba sa kontinentalnom Kinom.

Da bi uravnotežio svoju značajnu inferiornost u konvencionalnim oblastima kao što je vazduhoplovstvo, Tajvan je strateški usmerio značajne resurse u razvoj asimetričnog odgovora. To uključuje mobilne lansere krstarećih raketa i napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, ključne za strategiju odbrane.

Efikasnost podzvučnih projektila, kojima nedostaju značajne stelt karakteristike, u izbegavanju jedne od najnaprednijih i najgušćih višeslojnih mreža protivvazdušne odbrane na kopnu, predmet je značajne debate. Ovaj skepticizam nije ograničen samo na Hsiung Feng IIE, već se proteže i na komplementarne krstareće rakete Van Čien sa vazdušnim lansiranjem, koje često nose domaći lovci Čing Kuo.


VIŠE O HSIUNG FENG IIE

Ministarstvo nacionalne odbrane se u svom izveštaju uzdržalo od obelodanjivanja tačne količine raketa HF-2E koje su do danas proizvedene. Međutim, otkrio je strateški plan, koji artikuliše nameru da se poveća godišnja proizvodnja od 131 rakete HF-2 i HF-2E, počevši od 2024.

Izveštaji ukazuju na postojanje dve različite HF-2E varijante, od kojih svaka poseduje jedinstvene atribute. To uključuje osnovni model i verziju sa mogućnostima povećanog dometa.

Međutim, dostupni izveštaji pružaju samo mali deo informacija u vezi sa obimom opsega koji se pripisuje obema verzijama dizajna. Pretpostavlja se da osnovni dizajn poseduje sposobnost da se efikasno bori sa ciljevima koji se nalaze u radijusu od 300 do 600 kilometara, što znači raspon od 186 do 372 milje.

S druge strane, navodi se da se poboljšana varijanta može pohvaliti superiornim operativnim dometom. Ovo mu navodno daje sposobnost da precizno pogađa dodeljene ciljeve koji se nalaze na znatno većim udaljenostima, u rasponu od 1.000 do 1.500 kilometara.


KAO ŠTO SU I STORM ŠEDOU ILI AGM-158

Konstruisana na mobilnoj zemaljskoj platformi, raketa koristi buster na čvrsto gorivo i turbomlazni motor na tečno gorivo za pogon. Ovaj inovativni pristup osigurava kretanje velikom brzinom i mogućnost velikog dometa. Njegova putanja je stručno vođena kroz spajanje INS/GPS sistema za navođenje, što je pravi dokaz preciznosti moderne tehnologije. Da bi dodatno poboljšao svoju preciznost udara, koristi upotrebu napredne tehnologije usklađivanja terena, čime se povećava njegova operativna efikasnost i efektivnost.

Prema autoritativnim izvorima, sofisticiranost rakete se pokazuje njenom preterminalnom preciznošću, za koju se kaže da je unutar 15 metara od verovatne kružne greške (CEP). Ovaj nivo preciznosti je zaista svedočanstvo njegovog naprednog dizajna. Pored toga, postoje dokazi koji ukazuju na to da projektil sadrži infracrveni tragač za snimanje. Ova karakteristika nije samo dodatak, već ključna komponenta koja značajno poboljšava preciznost projektila.

Napredak odražava karakteristike koje se mogu uočiti kod drugih krstarećih raketa za kopneni napad. Tačnije, on odražava mogućnosti koje se vide u američkoj AGM-158 združenoj raketi vazduh-zemlja [JASSM], Storm šedou i najnovijim verzijama projektila Tomahavk.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)