RAT U UKRAJINI: Ukrajinski generali idu na sve ili ništa; Žestoke borbe za Vremjevsku izbočinu i kod Orehova (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

19. 08. 2023. u 07:13 >> 01:05

RAT u Ukrajini ušao je danas u 542. dan. Ukrajinski dron srušio se juče ujutru na zgradu u centru Moskve nakon što ga je oborila ruska protivvazdušna odbrana, što je poremetilo vazdušni saobraćaj na svim civilnim aerodromima u ruskoj prestonici, saopštili su ruski zvaničnici. Danska je dobila američku dozvolu da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu nakon završetka obuke ukrajinskih pilota.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјински генерали иду на све или ништа; Жестоке борбе за Времјевску избочину и код Орехова  (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Ukrajinski generali idu na sve ili ništa

Ukrajinska 82. vazdušno-jurišna brigada zvanično se pridružila kontraofanzivi protiv ruskih invazijskih snaga, piše Kijev Post.

Majkl Klark, analitičar odbrane i bezbednosti, rekao je za Insajder da su ukrajinski generali „odlučili da stave sve svoje čipove na sto“, iznoseći sve što nameravaju da iskoriste.

 

Hronika ratnih dejstava: Raketirani objekti VSU, žestoke borbe za Vremjevsku izbočinu i kod Orehova (MAPA)

Ruske trupe su danas pogodile objekte Oružanih snaga Ukrajine u Kijevskoj, Žitomirskoj, Hmeljničkoj, Černigovskoj i Zaporoškoj oblasti. U popodnevnim časovima Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na zgradu Dramskog pozorišta “Tarasa Ševčenka” u Černigovu, gde je održana prezentacija ukrajinskih proizvođača dronova, organizovana uz podršku regionalne administracije.

Ukrajinske formacije su zauzvrat napale dronom vojni aerodrom Solci u Novgorodskoj oblasti, oštetivši jednu letelicu. Osim toga, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da napadnu Moskvu i Republiku Krim, ali su sistemi za elektronsko ratovanje i PVO presreli sve ciljeve. Na Krimu je VSU upotrebio modernizovanu protivvazdušnu raketu iz kompleksa S-200 za napad.

Ilustracija telegram rybar

Na frontu se nastavljaju borbe u sektoru Orehovski u oblasti Rabotina i kod Urožajnog u sektoru Vremjevske izbočine. Pored toga, ruske trupe nastavljaju svoju pozicionu ofanzivu u pravcu Kupjanska, razvijajući svoj uspeh u blizini Sinkovke.

U sektoru Vremjevske izbočine nastavljaju se pozicioni sukobi na južnim obodima Staromajorskog i Urožajnog. Odeljenja Oružanih snaga RF nanose artiljerijske udare na uporišta Oružanih snaga Ukrajine, sprečavajući nagomilavanje jedinica i stvaranje udarne pesnice za napad na Staromlinovku.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, ukrajinske formacije nastavljaju u malim grupama da traže slabosti u odbrani ruske armije na periferiji Zavetnog Želanija, ruski FPV dronovi aktivno rade na ljudstvu VSU.

Na Orehovskom sektoru, VSU ne prestaje da pokušava da probije odbranu ruskih trupa u Rabotinu. Na severnoj periferiji sela prekinut je napad Oružanih snaga Ukrajine, ruska artiljerija i avijacija su radili po naredbi. Istovremeno, u rejonu Orehova, na udaljenosti većoj od 30 kilometara od fronta, preciznim hicem pogođena je haubica M109, rad su ispravili operateri UAV.

 

Bivši analitičar CIA: VSU će nestati za dve nedelje bez podrške SAD

Ukrajinska vojska neće moći da vojne operacije nastavi bez podrške NATO-a, tvrdi bivši analitičar CIA Lari Džonson na Jutjub kanalu "Dajalog vorks".

-Kijev je potpuno zavisan od Vašingtona. Ako SAD prestanu da ga finansiraju i podrška prestane, mislim da će Ukrajina nestati za nekoliko nedelja, rekao je on. 

Foto Tanjug/AP

Uprkos kontinuiranoj podršci Bele kuće, položaj Oružanih snaga Ukrajine, prema ovom ekspertu, svakako će se samo pogoršavati.

Ukrajinske trupe su pretrpele preteške gubitke, koje Kijev verovatno neće moći u potpunosti da nadoknadi. Osim toga, zapadna skladišta sa municijom za Ukrajinu postepeno se prazne, a istovremeno, oprema i tenkovi koje Alijansa može da prebaci u ovu bivšu sovjetsku republiku postaju nedovoljni.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska je samo u junu i julu izgubila više od 43.000 ljudi.


Švedska za sada neće isporučivati svoje lovce JAS-39 Gripen Kijevu

Isporuka švedskih lovaca „Gripen“ Ukrajini za sada se razmatra samo teoretski, za to je neophodna politička saglasnost, izjavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

-Sada se testiraju avioni, potom sledi obuka, a potom politička saglasnost. Tek tada će ti avioni biti isporučeni. Za sada je to samo u teoriji. Videćemo šta možemo da učinimo, rekao je Nikiforov.

Foto Tanjug/AP


Zelenski je ranije na konferenciji za medije s premijerom Švedske Ulfom Kristersonom izjavio da su ukrajinski piloti počeli da se obučavaju na švedskim lovcima.
 

Reznikov: Piloti se već obučavaju na F-16

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 već počela. On, međutim, nije mogao da precizira kada će obuka biti završena, niti kada bi se mogla očekivati isporuka tih borbenih aviona Kijevu.

Foto Tanjug/AP


Izvoz žita i ulja iz Ukrajine pao za trećinu

Izvoz žita i ulja iz Ukrajine se tokom proteklih mesec dana smanjio za trećinu, usled obustavljanja „prehrambenog sporazuma“, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na podatke konsalting agencije „Ukragrokonsalt“.

Foto Tanjug/AP

-Ukrajina je uspela da izveze 3,2 miliona tona žita i ulja za četiri sedmice, prema podacima od 15. avgusta, u poređenju sa 4,4 miliona u maju i 4,8 miliona u junu, kada je crnomorski sporazum još bio na snazi, navodi agencija.

 


Zelenski: Ukrajinski piloti se obučavaju na švedskim lovcima

Ukrajinski piloti počeli su da se obučavaju na švedskim lovcima „Gripen“, izjavio je presdsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

„Testiranje Gripena uz učešće Ukrajinaca, naših pilota, već je počelo. Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima i mogućnosti dobijanja švedskih aviona“, rekao je Zelenski.

Foto: Profimedia/Ilustracija

JAS-39 Gripen

Bivši američki obaveštajac: Ukrajinske snage trpe velike gubitke i pre dolaska na front

Ruska vojska uništava tehniku i ljudstvo ukrajinskih snaga pre njihovog prebacivanja na prvu liniju fronta, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

-Ruska armija izvodi napade u dubinu ukrajinske teritorije. Ukrajinske snage trpe velike gubitke pre nego što se uopšte upute na front, naveo je riter za “U.S. Tour of Duty“.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovoj oceni, ruski napadi na objekte vojne infrastrukture nanose veliku štetu Ukrajincima, koji ne samo da su ostali bez velike količine isporučene tehnike NATO-a, nego su se suočili i s padom borbenog duha kod vojnika.

Prema Riterovoj oceni, Rusija uspešno onesposobljava ukrajinske PVO sisteme, usled čega ruska vojska dominira u vazduhu, uz borbene helikoptere „Aligator“ Ka-52.

 

Američki novinar: Ukrajina bi mogla da izgubi kontrolu nad Kupjanskom

Ukrajina bi mogla da izgubi kontrolu nad Kupjanskom, napisao je američki novinar Stiven Brajen u tekstu za „Asia Times“.

-Ruska vojska brzo napreduje u harkovskom pravcu i uskoro će napasti grad Kupjansk, ključni železnički čvor, neophodan Ukrajini za dopremanje municije vojnog tereta na severo-istoku zemlje, naveo je Brajen u tekstu za „Asia Times“, ne iksljučivši mogućnost da ruska armija uskoro oslobodi Kupjanks.

Foto Tanjug/AP

Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom su podneti izveštaji da Oružane snage Ukrajine nisu uspele da izvedu prodor na prvoj liniji fronta. Tokom kontraofanzive ukrajinska vojska je pretrpela veoma velike gubitke, zbog čega je sada prinuđena da koristi rezervne snage, podsetio j Brajen.

-Uvođenje rezervi u borbu je očajnički potez ukrajinske armije. Ako pretrpe teške gubitke, kao što se, sudeći po svemu, događa sada, Kijev će ostati bez poslednjih efikasnih borbenih jedinica. To može da razori ukrajinske planove o nastavljanju ratnih dejstava, objasnio je novinar.

Prema njegovom mišljenju, čak i ako Ukrajina uspe da prikupi ljude za armiju, oni će bez obuke biti teret, jer mnogi neće želeti da učestvuju u klanici i da rizikuju živote. Već sada, kako navodi Brajen, ima primera kada su odredi odbijali da učestvuju u borbenim dejstvima koja su smatrali samoubistvenim.

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski dron pogodio aerodrom u Novgorodskoj oblasti

Ukrajinski dron pogodio je vojni aerodrom u ruskoj Novgorodskoj oblasti, a udar je izazvao požar i oštetio jedan borbeni avion, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane (MO).

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da nije bilo povređenih, kao i da je požar brzo ugašen, prenosi Rojters navodeći da se Novgorodska oblast nalazi severozapadno od Moskve i da je udaljena više stotina kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom.

Detalji napada u Černigovu: Rusi gađali izložbu proizvođača dronova?

Ruske snage gađale su danas centar Černigova, i tom prilikom je, prema tvrdnjama ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka, povređeno 90 ljudi, dok je broj poginulih porastao na sedam.

Među ubijenima je i šestogodišnje dete, saopštilo je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Prema rečima guvernera Černigovske oblasti Vjačeslava Čausa, ruske trupe su verovatno koristile balističku raketu za napad na grad.

U ukrajinskim medijima bilo je nepotvrđenih izveštaja da je projektil gađao lokaciju na kojoj su ukrajinski proizvođači dronova održavali izložbu.

Kijev Independent je potvrdio da je izložba proizvođača dronova bila planirana za 19. avgust u Černigovu, ali je lokacija držana u tajnosti. Prijavljeni posetioci su trebalo da dobiju adresu nekoliko sati pre događaja.

Detalji eksplozije u Kijevu

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko izvestio je danas da je došlo do eksplozije u prostorijama Državnog naučno-istraživačkog stručno-kriminalističkog centra Ministarstva unutrašnjih poslova u zapadnom predgrađu Kijeva.

Klimenko je pojasnio da uzrok eksplozije nije udar drona ili rakete.

Stručnjaci na licu mesta vršili su uviđaj eksplozivnih predmeta kada je došlo do eksplozije. Usled toga je izbio požar u jednom od magacina u objektu.

Klimenko je napisao i da su neki zaposleni povređeni u incidentu, ali nije precizirao koliko.

Rusko MO: Ukrajinci napali vojni aerodrom na teritoriji Rusije

Ukrajinska vojska je u subotu oko 10.00 sati po moskovskom vremenu napala vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti pomoću bespilotne letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

- Bespilotna letelica je otkrivena osmatranjem pogođena je streljačkim oružjem. Usled terorističkog napada na teritoriju aerodroma izbio je požar na stajanki aviona - navode iz ruskog ministarstva.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, vatrogasne ekipe su brzo ugasile požar.

Jedna letelica je oštećena, a žrtava nije bilo.

Zelenski: Rusi napali Černigov, ima mrtvih i ranjenih

U ruskom napadu na centralni trg u gradu Černigovu na severu Ukrajine ima poginulih i ranjenih ljudi, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ne precizirajući broj žrtava.

Zelenski je napisao na Telegramu da je ruska raketa pogodila centar grada, trg, politehnički univerzitet i pozorište.

- Obična subota koju je Rusija pretvorila u dan bola i gubitka - naveo je Zelenski.

Zelenski je objavio i video na kojem se, kako navodi Rojters, vide posledice napada.

Žestoka borbe na Dnjepru

Odeljenja grupacije Dnjepar porazili su odred Oružanih snaga Ukrajine od oko 150 ljudi, koji je pokušao da se učvrsti na levoj obali reke Dnjepar, tvrde iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Snažna eksplozija u Kijevu

U Kijevskoj oblasti došlo je do snažne eksplozije objavila je Strana.ua.

- Stub dima se diže. Nije proglašen alarm - navodi se u publikaciji.

 

Incident se dogodio u oblasti tržnih centara "Promenada" i "Ašan" u blizini Sofijevske Borščagovke.

Kasnije je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da je do eksplozije došlo na teritoriji industrijske zone u blizini kijevskog obilaznog puta.

Prema njegovim rečima, još nema informacija o nastradalima.

Zelenski stigao u Švedsku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sleteo je u Švedsku na razgovore sa premijerom te zemlje, kraljevskom porodicom i drugim zvaničnicima. Zelenski je u Švedsku stigao sa suprugom Olenom.

On planira da sa zvaničnicima razgovara o partnerstvu, saradnji u oblasti odbrane, evropskim integracijama i zajedničkoj evroatlantskoj bezbednosti.

- Naš primarni zadatak je jačanje ukrajinskih ratnika na zemlji i nebu, razvoj bilateralne saradnje, posebno u odbrambenoj industriji Ukrajine, evropske integracije i zajednička bezbednost na evroatlantskom prostoru. Želim da se lično zahvalim Švedskoj za podršku našoj borbi za slobodu i nezavisnost - objavio je Zelenski na Telegramu.

Sastanak Zelenskog u Švedskoj dolazi nakon što su SAD juče potpisale isporuku modernih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije. Vašington je rekao da će ubrzati odobravanje zahteva za prebacivanje aviona nakon što piloti budu obučeni, što je proces koji bi mogao da potraje mesecima.

Ukrajina: Rusija lansirala 17 dronova, oboreno 15

Rusija je tokom noći lansirala 17 dronova u pokušaju da napadne regione u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska PVO oborila je 15 bespilotnih letelica, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. 

U saopštenju se navodi da je Rusija lansirala bespilotne letelice iranske proizvodnje "šahid".

Nije jasno šta se dogodilo sa dva drona koji nisu oboreni, prenosi Rojters.

Čehov: Odbijen napad ukrajinske vojske

Jedinice ruske grupe snaga Vostok odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine  na naselje Nikolskoje u DNR, izvestio je šef pres centra grupe Oleg Čehov.

- Neprijateljski napad na Nikolskoje je odbijen. Uništeni su oklopni automobil i pešadija Oružanih snaga Ukrajine - rekao je Čehov.

Prema njegovim rečima, u oblasti Novomihajlovke ruska avijacija je uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, a jurišni dronovi uništili su dva neprijateljska uporišta. Takođe, primetio je Čehov, PVO sistemi su uništili tri drona - dva Leleka i jednu Valkiru.

Bajden: Posledice rata u Ukrajini osećaju se daleko izvan Evrope

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se posledice rata u Ukrajini osećaju daleko izvan Evrope, kao i da se zbog toga Japan uključio u pružanje pomoći Kijevu.

- Japan je pokazao snažno liderstvo i doprineo značajnoj količini finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i nesmrtonosne vojne opreme - rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara nakon trilateralnog samita sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, prenosi CNN.

Foto Tanjug/AP

On je dodao da kada je pozvao Kišidu u vezi sa Ukrajinom, nije morao da ga ubeđuje "ni u šta".

- Zamislite da ništa nismo uradili. Kakvu bi to poruku poslalo Kini o Tajvanu? Kakav bi to signal bio poslat širom sveta? Rusija je već izgubila. Ne može da ispuni svoj prvobitni cilj. To nije moguće. Japansko rukovodstvo je od prvog dana bilo kritički nastrojeno, stavljajući do znanja da se posledice rata protežu daleko izvan Evrope - naveo je Bajden.

Istakao je da ruska invazija nije samo evropski problem jer, kako je naveo, "takve vrste invazije nije bilo od Drugog svetskog rata".

Putin održao sastanak sa generalima

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak u štabu grupe trupa koje ratuju u Ukrajini u Rostovu na Donu.

Ovo je saopšteno novinarima u pres-službi šefa države.

- Predsednik je saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerija Gerasimova, komandanta oblasti i drugih visokih oficira grupe - saopštio je Kremlj.

Detalji sastanka nisu precizirani.

Rusko MO: Oborena ukrajinska raketa S-200

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina tokom noći ispalila jednu raketu S-200 na Krim, i da je ruski PVO uspeo da je obori.

- U noći 19. avgusta kijevski režim je pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema PVO S-200, koja je pretvorena u udarnu verziju, na teritoriji Krima. Ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i oborena u vazduhu ruskim sistemima protivvazdušne odbrane - saopštilo je ministarstvo.

Pojasnili su da na zemlji nema žrtava niti štete.

Vašington post: Poljska otkrila zaveru za prekid isporuke oružja Ukrajini

Ruske obaveštajne službe regrutovale su izvestan broj ukrajinskih državljana u pokušaju da ometaju protok zapadnog oružja kroz Poljsku u Ukrajinu, izvestio je Vašington post 18. avgusta.

Poljske vlasti smatraju da je osujećena zavera predstavljala najozbiljniju rusku pretnju jednoj NATO zemlji od početka rata, navodi Vašington post.

Verovalo se da je zaveru orkestrirala ruska vojna obaveštajna služba, a da su je na terenu izvele ukrajinske izbeglice u Poljskoj.

Od 18. avgusta, najmanje 16 osoba je bilo u poljskom pritvoru, uključujući 12 ukrajinskih izbeglica. Iako je ova specifična zavera osujećena, poljski istražitelji su rekli da je veća pretnja ostala i da slučaj može imati političke implikacije.

Ukrajinske izbeglice, koje su uglavnom bile iz istočnog dela zemlje, prvo su anonimni izvori regrutovali za obavljanje jednostavnih zadataka niskog nivoa, kao što je distribucija propagandnog materijala usmerenog na stvaranje tenzija između Poljaka i Ukrajinaca.

Posle ovog lakmus testa spremnosti, zadaci su postajali sve ozbiljniji, uključujući direktnu špijunažu vojnih lokacija i drugih mesta na koja bi se prenosilo zapadno oružje.

Operacija je trajala mesecima, ali su na kraju loše obučeni regruti napravili jednostavne greške i uhvatila ih je domaća služba bezbednosti Poljske, ABV. Čitava zavera se ubrzo rasplela, i nejasno je kakav je, ako je uopšte bilo, vidljiv efekat imala na ometanje isporuka oružja, piše Vašington post.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave