AMERIČKI BIZNIS INSAJDER: Ukrajinski generali su odlučili da “igraju va-bank”

P.Z.S./businessinsider.com

19. 08. 2023. u 23:21

KLjUČNA šahovska figura u vojnoj strategiji Ukrajine je raspoređena. Ukrajinska 82. vazdušno-jurišna brigada zvanično se pridružila kontraofanzivi protiv ruskih invazionih snaga, piše Kijev Post.

АМЕРИЧКИ БИЗНИС ИНСАЈДЕР: Украјински генерали су одлучили да “играју ва-банк”

Foto: Printskrin


Majkl Klark, analitičar odbrane i bezbednosti, rekao je za Insajder da su ukrajinski generali „odlučili da stave sve svoje čipove na sto“, iznoseći sve što nameravaju da iskoriste.

Dokumenti koji su procureli ranije ove godine otkrivaju da je 82. brigada bila ogromna jedinica sa oko 150 oklopnih transportera pešadije koje je isporučio NATO. Njegov impresivan arsenal uključuje 90 američkih Strajker vozila, 40 mardera nemačke proizvodnje, 24 BVP M113 američke proizvodnje i 14 britanskih tenkova Čelendžer, izvestio je Politiko.

U aprilu je NATO potvrdio da je obučio i opremio više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada.

Čelindžer 2 tenkovi su ojačani „kavezima za upravljanje“ – kavezima koji se sami postavljaju na kupolu kako bi zaštitili vozila od udara dronova. Čak i bez ove modifikacije, Čelindžer 2 težak 71 tonu, sa četiri posade, smatra se najbolje zaštićenim tenkom korišćenim u ovom ratu, prema Forbsu.

Forbs je 82. brigadu nazvao „skoro komično moćnom“ jer predstavlja polovinu njenih najboljih pešadijskih oklopnih vozila koje je isporučio NATO.


"ONI ANGAŽUJU SVE SVOJE GLAVNE SNAGE"

Dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna nizom koordinisanih napada širom južne i istočne Ukrajine, objavio je Forbs.

Klark, bivši generalni direktor Kraljevskog instituta ujedinjenih službi u Londonu, rekao je da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo zbog „velike dubine ruskih minskih polja”.

82. brigada i njena sestrinska jurišna jedinica, 46. brigada, ranije su bile u rezervi. Iako su ovo bile neke od poslednjih zadržanih jedinica, Klark pojašnjava da to ne znači da Ukrajina troši sve svoje rezerve.

-To znači da oni angažuju sve svoje glavne snage. Iza ovih najboljih snaga imaju rezerve regularnijih snaga, a imaju mobilne brigade i mehanizovane pešadijske brigade koje su se borile na drugim mestima.

Dakle, nije da će im ponestati trupa ili opreme, ali oni koriste veći udeo svojih jedinica na čelu da bi napravili početne prodore."

Džimi Rašton, nezavisni bezbednosni analitičar sa sedištem u Kijevu, rekao je da čak i ako završimo u zastoju, to ne znači da je rat završen ili izgubljen.

-Ratovi, posebno veliki ratovi između država kao što je ovaj, zahtevaju vreme. To su teške, krvave, brutalne stvari. I mislim da smo mi na Zapadu potpuno zaboravili kako je to voditi ovakav rat, rekao je za Insajder.

Klark predviđa da će kontraofanziva biti održiva još dva meseca, dok Rašton spekuliše da će dugotrajnost ofanzive u velikoj meri zavisiti od tempa borbi i vremenskih prilika u narednim mesecima.

82. brigada je, kako se izveštava, aktivna u selu Rabotnoje, u južnoj Zaporožskoj oblasti Ukrajine. Ako je uspeh marinaca u Urožajnu ikakav pokazatelj, povećano vojno prisustvo oko Rabotnoga moglo bi doneti brze dobitke Ukrajini.

Institut za proučavanje rata, u svojoj dnevnoj proceni ove nedelje, napisao je: „Ukrajinske snage napredovale su u Rabotnoju, a dalji ruski i ukrajinski izveštaji objavljeni 15. avgusta sugerišu da su ukrajinske snage dovele dodatne kontraofanzivne brigade u zapadnoj oblasti Zaporoške oblasti ."

(businessinsider.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)