INDIJSKI DRAGULJI NA UDARU: Amerika ih optužila da uvoze iz Rusije

Novosti Onlajn

08. 08. 2023. u 15:57

AMERIČKE vlasti zamrzle su transfere u vrednosti od oko 26 miliona dolara firmama koje pripadaju indijskim trgovcima dijamantima i optužile ih da uvoze iz Rusije.

ИНДИЈСКИ ДРАГУЉИ НА УДАРУ: Америка их оптужила да увозе из Русије

Foto: Piksabej

Ovaj potez Kancelarije za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država navodno je usmeren na filijale indijskih kompanija registrovanih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše "Ekonomik tajms".

Transakcije u dolarima firma sa sedištem u UAE zaustavljene su jer Amerika sumnja da su njihove zalihe dijamanata poreklom iz Rusije, ili da ove kompanije imaju investicije i druge veze sa ruskim rudarima i sankcionisanim subjektima.

Predsedavajući Saveta za promociju izvoza dragulja i nakita (GJEPC) Vipul Šah izjavio je da je to telo pokrenulo ovo pitanje sa Ministarstvom trgovine i ambasadom Indije u UAE.

- Pokušavamo da objasnimo OFAC-u da su isplate izvršene subjektima koji nisu sankcionisani, pa čak i nekim ruskim entitetima mnogo pre nego što su sankcije stupile na snagu. Veoma je malo direktnog uvoza dijamanata iz Rusije - kaže Šah.

U maju su lideri G7 saopštili da će, pored ostalih sankcija, ograničiti trgovinu dijamantima koji se kopaju, obrađuju ili proizvode u Rusiji.

Evropska unija nastoji da pooštri ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji uvođenjem daljih ograničenja na trgovinu ruskim dijamantima kako bi smanjila prihode Moskve, navedeno je u saopštenju evropske komesarke za finansijsku stabilnost Mejrid Makginis koje je u julu objavljeno na sajtu Evropskog parlamenta.

Sadašnjim sankcijama EU obuhvaćeni su rusko sintetičko ili rekonstruisano drago kamenje, dok drugo drago kamenje i dijamanti ne podležu ograničenjima uvoza osim ako se ne nalaze u zlatnom nakitu.

BONUS VIDEO: INDIJA PREMAŠILA KINU PREMA BROJU STANOVNIKA - Velika zabrinutost u Nju Delhiju

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)