POPLAVE U PEKINGU: 11 osoba poginulo, 27 nestalo

Tanjug

01. 08. 2023. u 09:27

NAJMANjE 11 osoba je poginulo, a 27 se vode kao nestale u poplavama koje su pogodile Peking posle rekordnih padavina, javili su danas kineski državni mediji.

ПОПЛАВЕ У ПЕКИНГУ: 11 особа погинуло, 27 нестало

Foto: AP

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je vlasti da se maksimalno angažuju da broj žrtava poplava na severu Kine bude što je moguće manji i da se uslovi vrate u normalu što je pre moguće, javila je novinska agencija Sinhua.

Obilne kiše padaju već četvrti dan u Pekingu i obližnjim gradovima nakon što je tajfun doneo severnoj Kini neprekidne padavine i poplave, preneo je Rojters.

U Pekingu je od ponedeljka uveče zatvoreno više od 100 planinskih puteva i evakuisano više od 52.000 ljudi iz njihovih domova.

Nekoliko linija metroa u Pekingu, uključujući zapadna predgrađa, danas je obustavljeno.

Gotovo 400 letova je otkazano, a na stotine je odloženo na dva aerodroma u Pekingu, prema aplikaciji za praćenje "Flajt Master".

Obilne neprekidne kiše dovele su do nestanka vode i struje i teškoća u nabavci hrane, javili su lokalni mediji, a to potvrđuju i objave na društvenim mrežama.

Pekinški okrug Fangšan saopštio je da će rasporediti helikoptere da dostave hranu, vodu za piće i zalihe za hitne slučajeve u sela u planinskim predelima koja su odsečena.

U Pekingu je zabeleženo u proseku 260 milimetara kiše po metru kvadratnom od subote do ponedeljka ujutru.

Gradska vlast saopštila je da su padavine proteklih dana nadmašile rekorde od jakog nevremena pre 11 godina.

U julu 2012. Peking je pogodila najjača oluja od osnivanja moderne Kine.

Doksuri, jedna od najjačih oluja koja je pogodila Kinu, oslabila je dok se kreće ka unutrašnjosti zemlje, ali su vlasti upozorile da ostaju rizici od daljih poplava i klizišta.

U Pekingu su za danas prognozirane oluje sa grmljavinom, kao i za susedni grad Tjenđin i provinciju Hebej, javila je državna televizija.

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)