RAT U UKRAJINI: Veliko upozorenje Vladimira Putina (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

13. 07. 2023. u 07:05 >> 20:21

RAT u Ukrajini – 505 dan. Samit NATO-a u Vilnjusu završen čvrstim obećanjima Kijevu za članstvo kad se rat završi kao i novim pošiljkama oružja. Ukrajinsko vazduhoplovstvo tvrdi da je oborilo 11 od 15 ruskih dronova. Na bezbednosne garancije Grupe sedam za Kijev, Moskva upozorava da one zadiru u bezbednost Rusije. Redžep Tajip Erdogan nudi se da bude medijator u budućim mirovnim pregovorima.

РАТ У УКРАЈИНИ: Велико упозорење Владимира Путина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Veliko upozorenje Vladimira Putina

Članstvo u NATO-u neće povećati bezbednost same Ukrajine, već će učiniti svet mnogo ranjivijim, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 24“.

- Što se tiče članstva Ukrajine u NATO-u, više puta smo o tome govorili, to stvara pretnje za bezbednost Rusije. Očigledno. I, zapravo, jedan od uzroka specijalne vojne operacije je pretnja ulaska Ukrajine u NATO. Siguran sam da to neće povećati bezbednost same Ukrajine i, uopšte, učiniće svet mnogo ranjivijim i dovesti do dodatnih tenzija u međunarodnoj sceni - ocenio je Putin.

On je dodao da će isporuke novog naoružanja Kijevu samo pogoršati situaciju.

- Stoga, sa stanovišta moguće promene na bojnom polju, isporuke novog naoružanja neće dati ništa, samo će pogoršati situaciju. Štaviše, pogoršaće za ukrajinsku stranu. I dodatno će raspiriti sukob - naglasio je Putin.

Stigla kasetna municija

Ukrajina je od SAD dobila kasetnu municiju, izjavio je danas ukrajinski general Aleksandr Tarnavski. 

On je istakao da je upotreba ove municije zabranjena u gusto naseljenim područjima, čak i ako su pod kontrolom ruskih snaga. 

Lavrov potvrdio produbljivanje odnosa Moskve i Pekinga

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i rukovodilac kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji razmotrili su međunarodne napore za pokretanje pregovaračkog procesa o Ukrajini i potvrdili stav o produbljivanju spoljnopolitičke interakcije Moskve i Pekinga.

- Posebna pažnja je posvećena realizaciji sporazuma postignutih nakon rezultata bilateralnih sastanaka na najvišem političkom nivou od početka ove godine. Potvrđena je važnost održavanja kooperacije u cilju produbljivanja spoljne političke interakcije dve zemlje - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Strane su dale visoku ocenu razvoju političkog dijaloga i praktične saradnje između Rusije i Kine u pozadini povećane turbulentnosti svetskog sistema.

- Razmenili smo mišljenja o tekućoj situaciji na temu ukrajinske krize, pažnja je posvećena proceni napora međunarodne zajednice da pokrene mirovni pregovarački proces o Ukrajini - rekli su u Ministarstvu.

Ostin: Nema sumnje da Ukrajina može postati članica NATO-a

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin "nema sumnje" da Ukrajina može postati članica NATO-a nakon okončanja sukoba, ali priznaje da Kijev na tom putu treba da uradi više posla.

- Nema nikakve sumnje… Čuli smo kako su skoro sve zemlje (NATO na samitu) govorile o tome - rekao je ministar u intervjuu za Si-En-En u Viljnusu.

Ostin je napomenuo da Kijev „mora da uradi posao“ da bi se Oružane snage Ukrajine uskladile sa standardima NATO-a.

- Potrebno je više da se uradi da bi se obezbedio pun spektar mogućnosti - rekao je ministar.

Po rezultatima prvog dana samita NATO-a u Viljnusu 11. jula, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je rekao da su zemlje članice bloka napravile „tri koraka ka Ukrajini“: odlučeno je da se od Ukrajine ne zahteva da sprovodi Akcioni plan za učlanjenje u NATO, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i formiranje Saveta Ukrajina-NATO. Istovremeno, Stoltenberg je najavio završno saopštenje u kojem se navodi da će poziv u NATO biti upućen Ukrajini nakon što se postigne dogovor između saveznika, „kada se ispune svi uslovi”.

Prema njegovim rečima, uslove za ulazak Ukrajine u NATO procenjivaće zemlje-članice alijanse. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo ovom odlukom, rekavši da rezultati samita "nisu idealni" za Kijev jer nije dobio poziv u organizaciju.

FSB priveo dvojicu Rusa koji su odavali informacije

U Kurskoj oblasti FSB je priveo dvojicu Rusa koji su prenosili Oružanim snagama Ukrajine informacije o područjima gde se vrši utovar i kuda se kreće vojna tehnika.

Rusi odbili napad u Vasiljevskom okrugu

Ruska vojska je odbila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti, napisao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom telegram kanalu.

- Neprijatelj je pokušao da probije odbranu u sektoru Lugovo-Mali Ščerbaki u Vasiljevskom okrugu. Njihovi glavni napori su usmereni na proširenje uporišta u oblasti ​​sela Pjatihatki. Artiljerija naše 58. armije i Sudoplatovskog bataljona otvorila je vatru na neprijatelja - rekao je on.

Ukrajinske trupe su pretrpele značajne gubitke, nisu uspele da ostvare svoje ciljeve, dodao je on.

EU intenzivira jačanje ukrajinske PVO

EU planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i finansiranje naprednih sistema naoružanja, uključujući rakete i borbene avione, piše španski list Pais, pozivajući se na interni dokument Evropske službe za spoljne poslove u koji su imali uvid.

- Brisel planira da napravi značajan kvantitativni iskorak u svojoj politici podrške Ukrajini... Evropska služba za spoljne poslove planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i sufinansiranje naprednih sistema naoružanja - piše list.

Prema dokumentu, to uključuje „rakete i lovce“.

Robert Kenedi Mlađi: Članstvo Ukrajine u NATO vodi ka večnom sukobu

Obećanja NATO zemalja da će primiti Ukrajinu u Severnoatlantsku alijansu znači da će se konflikt odužiti na neko neodređeno vreme, izjavio je kandidat na mesto predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi.

- S obzirom na to da je članstvo Ukrajine u NATO-u potpuno neprihvatljivo za Rusiju, to onda u suštini znači da je rat beskonačan - napisao je on na društvenim mrežama.

Nakon samita NATO-a u Vilnjusu 11. jula, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je izjavio da su zemlje-članice bloka napravile tri koraka u susret Ukrajini. Doneta je odluka da se od Ukrajine ne zahteva sprovođenje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu, kao i osnivanje Saveta Ukrajina-NATO. Stoltenberg je istakao da će poziv Ukrajini da postane članica NATO-a biti upućen nakon saglasnosti saveznika i kada svi uslovi budu ispunjeni.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na pres konferenciji izrazio nezadovoljstvo tom odlukom i rekao da zaključci samita nisu idelni za Kijev jer nije pozvan u NATO.

Lavrov ne zna ništa o novim predlozima sporazuma o žitu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije upoznat sa novim predlozima o sporazumu o žitu.

- Ne znam za bilo kakve nove predloge - rekao je Lavrov novinarima na marginama ASEAN, odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija zaista dala Turskoj nove predloge za sporazum o žitu.

- Očigledno je reč o onome o čemu su predsednik Putin i Erdogan davno razgovarali – o našoj i spremnosti Turske da radimo na, bez obzira na druge sporazume, preferencijalnim isporukama žita, pre svega pšenice, zemljama u razvoju, kojima je ovaj proizvod najpotrebniji - dodao je šef ruske diplomatije.

Rusi u potpunosti kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska

Ruske snage potpuno kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska u DNR, borci specijalnog odreda Ahmat drže liniju odbrane od njega do Kurdjumovke, rekao je komandant jedinice Apti Alaudinov jutjub-kanalu Solovjov uživo.

Prema rečima Alaudinova, neprijatelj će „nastaviti da baca svoje snage u vatru, ali će na kraju ipak odustati".

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov najavio premeštanje odreda specijalnih snaga Ahmat na pravac Artjomovsk.

Nalet dronova u Kijevu

Kijev je sinoć bio meta novog naleta dronova. Snage PVO oborile su oko 10 dronova-kamikaza, saopštila je gradska vojna uprava.

Oružane snage Ukrajine su izvestile i o napadu raketa Kalibar u nekoliko regiona.

Plan Ukrajinaca da probiju do granice Krima

Plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima je propao, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Neprijatelj je planirao da krene na Krim iz pravca Zaporožja, ali ovaj plan je očigledno propao - rekao je Saldo.

On je istakao da ukrajinske trupe nastavljaju pokušaje da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra u blizini Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, ali ih metodično uništavaju.

Lavrov: Isporuka lovaca F-16 Ukrajini predstavljaće nuklearnu pretnju

Ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija će to smatrati pretnjom u nuklearnoj sferi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za list „Lenta.ru“.

- Primer izuzetno opasnog razvoja događaja su planovi SAD da predaju kijevskom režimu lovce F-16. Obavestili smo nuklearne sile SAD, Veliku Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Tu neće pomoći nikakva uveravanja. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen za nošenje nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu pojave takvih aviona u Oružanim snagama Ukrajine smatraćemo kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od „katastrofalnih posledica“.

Na Zapadu, po rečima Lavrova, preduzimaju akcije koje iznova i iznova primoravaju Rusiju da ukazuje na rizike strateške prirode koji su rezultat agresivne antiruske politike.

Ruski ministar je ponovio da su uslovi pod kojima će Rusija upotrebiti nuklearno oružje opisani u vojnoj doktrini.

Rusija će se braniti svim sredstvima

- Nakon početka specijalne vojne operacije, SAD i druge zemlje NATO i EU naglo su intenzivirale hibridni rat protiv Rusije koji su pokrenuli još 2014. godine. Agresivni koraci neprijateljskih zemalja stvaraju egzistencijalnu pretnju po Rusiju. U to nema sumnje. Svoje pravo na slobodan i suveren razvoj moraćemo da branimo svim raspoloživim sredstvima - poručio je Lavrov.

Ranije je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio da će evropske zemlje isporučiti Kijevu lovce F-16 nakon što se završi obuka vojnih pilota koji će njima upravljati. Nije precizirao o kojim konkretno vremenskim okvirima se radi.

Zelenski odustao od NATO samita

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pretio je da neće prisustvovati prvom samitu Saveta NATO-Ukrajina u Viljnusu 12. jul, piše Njujork tajms.

- Zelenski je u sredu ublažio svoje javne izjave, dok je još u utorak uveče pretio da neće prisustvovati prvom sastanku Saveta Ukrajina-NATO - navodi se u tekstu.

Ukrajinski predsednik je u utorak oštro kritikovao završnu izjavu samita NATO-a jer nije postavila jasne uslove za ulazak Ukrajine u alijansu. On je situaciju nazvao "apsurdnom".

Kako prenosi Blumberg, lideri zemalja alijanse su u utorak na zajedničkoj večeri preporučili predsedniku Ukrajine da se „opusti“. Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da Ukrajina treba češće da izražava zahvalnost za pomoć koju dobija od zapadnih saveznika.

Pregovori oko sporazuma o žitu

UN žele da produže „sporazum o žitu” za najmanje dva meseca, Ankara će olakšati pregovore sa Moskvom, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa pregovaračkim procesom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predložio da produži sporazum na još nekoliko meseci - barem dok EU ne poveže podružnicu ruske banke sa SVIFT-om, prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

- Predloženo je da se rok crnomorske inicijative za žito produži za najmanje dva meseca. Sačekaćemo reakciju, nadamo se pozitivnom odgovoru, sa naše strane ćemo doprineti pregovorima - rekao je sagovornik agencije.

Ruske snage preuzele su vatrenu kontrolu nad delom autoputa kod Kupjanska

Kao rezultat uspešnih dejstava, ruski borci su preuzeli kontrolu vatre nad delom autoputa Čugujev-Melovoje u pravcu Kupjanska, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom manevarske odbrane i uspešnih protivnapadnih operacija Oružanih snaga RF u rejonu naselja Novoselovskoe, deonica autoputa H 26 (Čugujev – Starobelsk – Melovoe) stavljena je pod vatrenu kontrolu. Ranije su ukrajinski militanti koristili deo ovog odsek za snabdevanje svojih trupa na čelu i evakuaciju ranjenika - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema njegovim rečima, zbog ove činjenice i nepovoljnih vremenskih uslova, logistika kijevskih trupa je trenutno otežana.

NATO zatvorio vrata za Ukrajinu

- NATO je zatvorio vrata za ulazak Ukrajine u alijansu u bliskoj budućnosti, a Kijev bi trebalo da razmisli kako da okonča sukob sa Ruskom Federacijom na druge načine - rekao je Cui Heng, mlađi istraživač Centra za ruske studije Istočne Kine Normal Univerziteta, citira kineski list Global Times.

Ranije, na samitu u Viljnusu , lideri NATO-a odobrili su višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri elementa. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg rekao je da paket uključuje višegodišnji plan podrške za postizanje interoperabilnosti sa NATO-om, stvaranje Saveta NATO-Ukrajina i ukidanje uslova za ispunjavanje akcionog plana za članstvo, čime će se proces pridruživanja smanjiti sa dva etape do jedne. Prema rečima generalnog sekretara, lideri zemalja alijanse potvrdili su da će Ukrajina postati članica NATO-a kada saveznici odluče da su uslovi ispunjeni.

- Jasno je da je NATO zatvorio vrata Ukrajini da se pridruži alijansi u bliskoj budućnosti - rekao je Cui Heng.

Prema njegovim rečima, ovo još jednom dokazuje da NATO samo želi da iskoristi Ukrajinu da se suprotstavi Rusiji, ali ne želi da krši pravila kako bi Ukrajini ponudio stvarnu zaštitu.

- Zbog toga, Kijev treba da razmisli kako da postigne održiv mir i okonča strašni sukob sa Rusijom na druge, efikasnije načine - dodao je ekspert.

Cui Heng je napomenuo da u skladu sa principima NATO-a, zemlja koja aplicira za članstvo u alijansi mora da reši etničke i teritorijalne sporove. Po njegovom mišljenju, Ukrajina ne može da ispuni ove uslove.

Kličko: Napad dronovima na Kijev, jedna osoba stradala

Tokom noći u ruskim napadima dronovima na Kijev stradala je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Kličko je na Telegramu naveo da je telo muškarca pronađeno kada su hitne službe ugasile požar u istorijskom delu prestonice Podilu. 

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao