"SVE NAJBOLJE ŽELIM RAISIJU" Premijer Indije: Pozdravljam pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju

Novosti onlajn

04. 07. 2023. u 10:33

PREMIJER Indije Narendra Modi je pozdravio pridruživanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i potpisivanje memoranduma sa Belorusijom kako bi postala član ŠOS-a.

СВЕ НАЈБОЉЕ ЖЕЛИМ РАИСИЈУ Премијер Индије: Поздрављам придруживање Ирана Шангајској организацији за сарадњу

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Rekao bih da se Iran priključuje porodici ŠOS kao punopravni član. Sve najbolje želim iranskom predsedniku Ibrahimu Raisiju i narodu Irana. Takođe pozdravljam i potpisivanje memoranduma o namerama Republike Belorusije da postanu član ŠOS-a - rekao je Modi.

Naveo je da pridruživanje novih članova Šangajskoj organizaciji za saradnju i želja drugih zemalja da postanu članovi svedoče o tome koliko je ova organizacija važna.

Borba protiv terorizma

Istakao je da bi članice ŠOS-a trebalo da donose odlučne mere u borbi protiv terorizma i da pojačaju saradnju kako bi se suprotstavili njegovom finansiranju.

- Terorizam može biti u bilo kom obliku i u bilo kojoj manifestaciji. Moramo se boriti protiv njega zajedno. Potrebne su jake i odlučne mere da bi se suprotstavio ovom izazovu, ali i da pojačamo saradnju kako bismo zaustavili finansiranje terorizma - podvukao je premijer Indije.

Samit lidera država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) otvoren je u Nju Delhiju i biće održan u onlajn režimu.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!