NATO ZAOSTAJE DESET GODINA ZA RUSIJOM Rojters: Promeniće se odnos snaga u Baltičkom moru

Novosti Onlajn

03. 07. 2023. u 21:43

RATNA mornarica NATO-a u arktičkom regionu zaostaju 10 godina za ruskom po vojnoj tehnologiji, javlja Rojters, pozivajući se na podatke Finskog instituta za međunarodne odnose.

НАТО ЗАОСТАЈЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ЗА РУСИЈОМ Ројтерс: Промениће се однос снага у Балтичком мору

Foto Tanjug/AP

Prema rečima Samua Paukunena, šefa instituta, uprkos ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, „pomorska komponenta Severne flote (Ruske mornarice) i strateški bombarderi ostaju netaknuti“. On tvrdi da Rusija aktivno gradi vojne i hibridne kapacitete na Arktiku.

NATO veruje da ulazak Švedske u alijansu može da izjednači pozicije u severnom regionu.

- Ako se uzmu u obzir sve snage na čelu sa Nemačkom i uz učešće Finske i Švedske, to može prilično značajno da promeni odnos snaga u Baltičkom moru - rekao je Nik Čajlds, član Međunarodnog instituta za strateške studije.

- To će ruskoj Baltičkoj floti otežati dejstva u slobodnom režimu, ali to i dalje može da stvori probleme za NATO - dodao je on.

Finska je postala članica Severnoatlantske alijanse 4. aprila. Pre toga je, zajedno sa Švedskom, u maju 2022. podnela zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi, ali je Turska blokirala proces ulaska, zahtevajući da kurdske organizacije proglasi terorističkim i izruči osobe optužene za terorizam ili učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine. Švedska nastavlja konsultacije o ulasku u NATO.

 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa