FRANCUSKA VIDA RANE OD URBANOG NASILJA: Raste napetost na ulicama

Francuska od ranog jutra vida rane od cunamija nasilja koji je preplavio ulice njenih gradova. Cele noći bilo je veoma napeto, prštalo je na sve strane, požari su buktali od Lila do Marselja, od Nanta do Strazbura. Leteli su "Molotljevi kokteli", napadane policijske stanice, opštinske zgrade, škole.

ФРАНЦУСКА ВИДА РАНЕ ОД УРБАНОГ НАСИЉА: Расте напетост на улицама

Foto: Goran Čvorović

Uhapšeno je čak 1.311 osoba, što je rekord od početka pobune posle ubistva, u utorak, sedamanestogodišnjeg Naela koji je stradao od policijskog metka tokom saobraćajne kontrole. Koliko sve dobija na dimenzijama, pokazuje podatak da je prve noći pobune uhapšena 31 osoba, druge 182, a treće 875.

Samo za jednu noć, povređeno je 79 policijaca i žandarma. Ljuti, ogorčeni i rastuženi građani zaticali su ujutru uništenu imovinu, razbijene izloge, opljačkane radnje, zapaljene automobile. Najžešće je bilo u Lionu, Marselju i Nanteru, ali nijedan deo zemlje nije pošteđen. Bes je kuljao i ulicama Pariza.

Mnogi policajci vraćeni su hitno s godišnjih odmora, pa je na ulicama bilo 45.000 čuvara reda. Običnoj policiji pridružili su se specijalci iz najelitnijih jedinica koje su u principu specijalizovane za terorizam, oslobađanje talaca i najteže situacije, pa opet ništa. Vatrogasci su se nagutali dima. I njih napadaju, pa rade pod zaštitom policije. Materijalna šteta je ogrmona.

Bilo je angažovano čak 29 policijskih helikopera koji, svaki, kamerama mogu da osvetle prostor veličine fudbalskog terena, imaju infracrvene kamere i mogućnost bešumnog leta. Blindirana policijska vozila krčila su ulice prolazeći pored groblja izgorelih automobila.

Tokom noći zapaljeno je 1.350 kola, registrovano 2.560 požara, dok su oštećene 234 građevine. Napadnuti jsu 26 opštinskih zgrada, 24 škole i 5 sudova. Na meti su i oni koji se tome suprostavljaju, kao, na primer, gradonačelnici Šarlvila ili Pontoaza.

Postavljane su barikade koje su pretvarane u buktinje, goreli su kamioni, autobusi. Bile su to scene pravog ratnog stanja. Opljačkane su mnogobrojne radnje, a iz njih je iznošeno sve što bi palo pod ruku - kompjuteri, nakit, patike... Gorelo je u Lansu, Tuluzu, Nantu, Kanu, Nici... Ulicama su se kretale grupe mladih naoružanih lansirnim rampama za vatromet, metalnim šipkama i palicama za bejzbol.

Autobusi i tramvaji u celoj Francuskoj zaustavljeni su od 21 sat. Zemlja se sprema za još jednu besanu noć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao