BRATIMLJENJE UVREDA ZA ŽRTVE: Sporazum SAD i Japana o zbližavanju Hirošime i perl Harbora

A.Vojinović

01. 07. 2023. u 07:22

VEST da su američki i japanski zvaničnici doneli odluku o bratimljenju memorijalnih parkova u Hirošimi i Perl Harboru iznenadila je svetsku javnost. Ljuti neprijatelji iz Drugog svetskog rata, jednog od najtežih ratnih sukoba u istoriji čovečanstva, rešili su da, na blago rečeno neobičan, a za mnoge i uvredljiv način nađu priliku da zbliže dve zemlje. Ovu odluku oštro su osudili građani koji su preživeli atomski napad SAD na Hirošimu 1945. godine.

БРАТИМЉЕЊЕ УВРЕДА ЗА ЖРТВЕ: Споразум САД и Јапана о зближавању Хирошиме и перл Харбора

Tanjug

Ambasador SAD u Japanu Rem Emanuel i gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui potpisali su u Tokiju ugovor o bratimljenju Memorijalnog parka mira u Hirošimi i Nacionalnog memorijala Perl Harbor na Havajima. Kako se navodi u saopštenju ambasade, dva parka će promovisati razmenu iskustava u obnavljanju istorijskih struktura i pejzaža, kao i najbolje prakse u obrazovanju mladih i menadžmentu turizma.

- Niko ne može da uđe u memorijalne komplekse u Perl Harboru i Hirošimi, a da posle toga ne izađe kao druga osoba. Nadamo se da ćemo inspirisati ljude iz svih delova SAD i Japana da posete ova dva memorijalna centra kako bi mogli da nauče duh pomirenja - rekao je Emanuel na ceremoniji potpisivanja u američkoj ambasadi u Tokiju.

Gradonačelnik Macui je rekao da će sestrinski aranžman između dva memorijalna parka, koji se odnosi na početak i kraj rata, "biti dokaz da čovečanstvo, uprkos greškama u vođenju rata, može da se urazumi i pomiri i teži miru".

Ali, dok se zvaničnici razmeću rečima o pomirenju, ljudi koji su poukom srećom uspeli da prežive razorne eksplozije atomske bombe 1945. godine ne mogu tako lako da zaborave pakao kroz koji su prošli. Predstavnici "hibakuše", koji su preživeli američke atomske napade na Hirošimu i Nagasaki, sporazum su opisali kao neprikladan, dodavši da je napad na Perl Harbor, koji je Japan izveo 1941. godine, bio usmeren na pomorsku bazu SAD, dok je bombardovanje Hirošime neselektivno ubilo ogroman broj civila.

Žrtva atomske bombe i savetnik udruženja Hirošime za ukidanje nuklearnog oružja Haruko Moritaki izjavila je da je sporazum "uvreda" za preživele.

- Istorijska pozadina dva parka će zauvek biti drugačija - rekla je ona za japanske medije.

Nekoliko grupa je pisalo gradskoj vladi Hirošime tražeći od Macuija da ne potpiše sporazum, rekavši da dva ratna napada "nisu nešto što treba da oprostimo jedni drugima i da su oni istorijske lekcije iz kojih treba učiti i nikada ih ne ponoviti".

Predsednik Konfederacije organizacija obolelih od atomske bombe u Hirošimi Kunihiko Sakuma podsetio je da je atomsko bombardovanje Hirošime bilo nepotrebno:

- To nije okončalo rat i spasilo živote američkih vojnika, kako tvrde SAD. Bilo je jasno da će Japan izgubiti. Ako se to fundamentalno pitanje ne reši, ne možemo se fokusirati samo na budućnost - zaključio je on.

Atomi ubili stotine hiljada ljudi

VIŠE od 2.300 američkih vojnika ubijeno je u iznenadnom napadu Japana na američku bazu Perl Harbor na Havajima, koji se dogodio 7. decembra 1941. godine. Ovaj napad bio je okidač da se SAD uključe u Drugi svetski rat. A Amerika je 6. avgusta 1945. bacila atomsku bombu na Hirošimu, kada je poginulo oko 140.000 ljudi, a drugu na Nagasaki tri dana kasnije, ubivši još 70.000 ljudi. Japan se predao 15. avgusta, čime je okončan rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)