ODBIJENA ŽALBA TIHANOVSKE: Vrhovni sud Belorusije potvrdio kaznu bivšoj predsedničkoj kandidatkinji koja je u inostranstvu

Novosti onlajn

20. 06. 2023. u 20:13

VRHOVNI sud Belorusije potvrdio je danas kaznu od 15 godina zatvora bivšoj predsedničkoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se ne nalazi u zemlji.

ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ТИХАНОВСКЕ: Врховни суд Белорусије потврдио казну бившој председничкој кандидаткињи која је у иностранству

Svetlana Tihanovska / Foto Tanjug-AP

- Presudom po žalbi Sudskog kolegijuma za krivične predmete Vrhovnog suda Republike Belorusije, 20. juna 2023. godine, presuda Minskog gradskog suda od 6. marta 2023. godine po optužbi S.G.Tihanovske je usvojen, a žalba je odbačena - navodi se u saopštenju na sajtu Vrhovnog suda Belorusije.

Sud u Minsku je 6. marta osudio beloruske opozicione lidere Tihanovsku i Pavela Latuška, koji se nalaze van Belorusije, u odsustvu na 15, odnosno 18 godina zatvora, nakon čega je Tihanovska podnela žalbu na osuđujuću presudu, prenosi RIA novosti.

Šefica štaba Tihanovske, Marija Moroz, opozicionari koji su učestvovali u Koordinacionom savetu beloruske opozicije Olga Kovalkova i Sergej Dilevski, koji se takođe nalaze u inostranstvu, osuđeni su na po 12 godina zatvora. Oni su optuženi za zaveru radi preuzimanja državne vlasti na protivustavan način, stvaranje ekstremističke grupe i njenog rukovodstva, javno pozivanje na sankcije i izazivanje mržnje. Tihanovska je dodatno optužena za izdaju države, a Latuško za korupciju. Kako podseća ruska agencija, posle predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta 2020, na kojima je po šesti put pobedio Aleksandar Lukašenko, u zemlji su se desili masovni protesti opozicije.

Nakon toga pokrenuti su krivični postupci protiv nekoliko opozicionih lidera, a jedan broj predstavnika opozicije sklonio se u inostranstvo, uglavnom u Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave