VAŠINGTON NESTRPLJIV: Keri se oglasio o Kini, jedva čeka sastanak sa Blinkenom

Tanjug

19. 06. 2023. u 17:09

AMERIČKI specijalni izaslanik za klimu Džon Keri danas je izjavio da SAD i Kina, koje je nazvao najvećim svetskim emiterima gasova sa efektom staklene bašte, moraju da stvore partnerstvo u borbi protiv klimatskih promena i da ne dopuste da njihove razlike po drugim pitanjima tome stanu na put.

ВАШИНГТОН НЕСТРПЉИВ: Кери се огласио о Кини, једва чека састанак са Блинкеном

Foto: EPA

Keri je istakao da je ''nestrpljiv" da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, koji je trenutno u poseti Pekingu, i koji bi trebalo da, između ostalog, ugovori posetu Kerija Kini kako bi razgovarao o sprečavanju globalne krize izazvane klimatskim promenama, prenosi Rojters.

Istakao je da je primio poziv da u ''bliskoj budućnosti'' poseti Peking, ali da datum nije preciziran.

- Razgovaramo o stvarima za koje se nadamo da će Kina moći da uradi zajedno sa nama. Ovde moramo da stvorimo partnerstvo, jer su Kina i Sjedinjene Države su dva najveća emitera na svetu - rekao je Keri i dodao da između Kine i SAD nema ''nekakvih uslovljavanja'' da razgovoraju o klimi i drugim pitanjima.

Kina je prošle godine nakratko prekinula razgovore sa SAD o klimi, bezbednosti i drugim oblastima kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, podseća agencija.

Iako je Kina naknadno nastavila te razgovore, odnosi između dve zemlje ponovo su se pogoršali nakon što je, kako je saopšteno iz Vašingtona, kineski špijunski balon preleteo američki vazdušni prostor u februaru, što je navelo Blinkena da odloži svoju posetu sve do sada.

Keri se obratio novinarima u Vatikanu, nakon što se sastao sa papom, što je bio prvi put da se Franja sastao sa nekim državnim zvaničnikom nakon što je izašao iz bolnice prošle nedelje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)