RIVALI NEĆE U DIREKTAN SUKOB: Američki državni sekretar na kraju dvodnevne posete Pekingu sa liderom Kine

A.Vojinović

20. 06. 2023. u 00:15

SVETU je potreban stabilan odnos između Kine i SAD. Zajednički interesi dve zemlje treba da se vrednuju, a njihov uspeh je prilika, a ne pretnja, jedna drugoj. Obe države moraju imati obavezu da budu odgovorni prema svom odnosu koji je veoma važan. Konkurencija između dve države ne bi trebalo da preraste u sukob.

РИВАЛИ НЕЋЕ У ДИРЕКТАН СУКОБ:  Амерички државни секретар на крају дводневне посете Пекингу са лидером Кине

Tanjug

Ovo su, ukratko, glavne poruke koje su kineski predsednik Si Đinping i američki državni sekretar Entoni Blinken juče poslali posle zajedničkog sastanka u Pekingu. Blinken je završio dvodnevnu posetu Kini, posle nekoliko meseci rastućih tenzija na liniji Peking-Vašington, koje je kineski šef diplomatije Ćin Gang opisao kao dostizanje najniže tačke od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine. Uprkos rastućem rivalstvu, međutim, obe strane ističu važnost komunikacije, kao i obezbeđivanje da konkurencija ne preraste u direktan sukob.

- Planeta Zemlja je dovoljno velika da prihvati odgovarajući razvoj i zajednički prosperitet Kine i SAD. Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog trenutnog stanja. Ne želi da vidi konfrontaciju između Pekinga i Vašingtona, niti da bira stranu između dve države. Kina poštuje interese SAD i ne nastoji da izazove SAD. U istom duhu, SAD treba da poštuju Kinu i ne smeju da povrede kineska legitimna prava i interese - poručio je Si.

Izrazio je nadu da će Blinken dati "pozitivniji doprinos stabilizaciji odnosa Kine i SAD".

- Interakcije između država uvek treba da budu zasnovane na međusobnom poštovanju i iskrenosti. Kineska strana je jasno iznela naš stav i dve strane su se složile da slede zajedničko razumevanje koje smo predsednik Bajden i ja postigli na samitu G20 na Baliju prošle godine - poručio je Si.

Američki državni sekretar je, posle sastanka, na konferenciji za medije rekao da su obe strane prepoznale potrebu da je vreme da se odnosi stabilizuju. Tenzije su od prošlog leta krenule da ključaju, od kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajvan, pa nesuglasica oko kineskog balona u američkom vazdušnom prostoru, te sankcija oko čipova, da bi zbližavanje Kine i Rusije dodalo novi trn u oku SAD.

Blinken je povodom prevlasti na ekonomskom nebu između dve države rekao da je pokušavao da razuveri svoje domaćine od ideje da SAD nastoje da ekonomski obuzdaju Kinu.

- Širok ekonomski uspeh Kine takođe koristi SAD, ali određene specifične tehnologije se moraju čuvati da bi se zaštitila naša nacionalna bezbednost - naveo je Blinken. - Postoji potreba za stabilizacijom odnosa između Kine i SAD.

On je uz poruke mira, ipak, iskoristio priliku i za kratku kritiku Kine, poručivši da su "SAD i dalje duboko zabrinute zbog kršenja ljudskih prava od strane Narodne Republike Kine, u Sinđangu, Tibetu i Hongkongu. Takođe, nije mogao da zaboiđe i ključno pitanje Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

- Ne podržavamo nezavisnost Tajvana. SAD ne žele promenu statusa kvo. Ali sam na sastanku sa kineskim predsednikom izneo da su SAD zabrinute zbog kineskih provokativnih akcija u Tajvanskom moreuzu - rekao je Blinken.

On je najavio da se u narednim nedeljama mogu očekivati posete drugih visokih američkih zvaničnika Kini i kineskih državnika SAD.

- Napredak je težak, nije proizvod jednog putovanja, ali su minula dva dana bila pozitivan korak napred - zaključio je Blinken.

Jedini sporazumi koji su do sada najavljeni tokom Blinkenove posete su planovi da kineski ministar spoljnih poslova Cin Gang poseti SAD i više letova i kulturnih veza između dve nacije.

Vang: Tajvan bez kompromisa

NAJVIŠI kineski diplomata Vang Ji rekao Blinkenu da nema prostora za kompromis po pitanju Tajvana. Takođe je zahtevao da SAD ukinu jednostrane sankcije Kini, prestanu suzbijanje kineske nauke i tehnologije i da se ne mešaju u unutrašnje poslove Kine. "Mora se napraviti izbor između dijaloga ili konfrontacije, saradnje ili sukoba", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave