NOVE OPTUŽBE PROTIV KURCA: Bivši austrijski kancelar u ozbiljnim problemima

Tanjug

13. 06. 2023. u 16:25

BIVŠI austrijski kancelar Sebastijan Kurc suočava se sa novim nizom optužbi za korupciju, vezano za izbornu kampanju i manipulaciju glasačkog tela javnim novčanim sredstvima.

НОВЕ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ КУРЦА: Бивши аустријски канцелар у озбиљним проблемима

Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nove optužbe se nadovezuju na tekuće istrage specijalnog tužioca u vezi sa korupcijom i podmićivanjem koje se vode protiv njega, prenosi Euraktiv.

Kurc, koji je u dva navrata bio kancelar Austrije, trenutno je pod istragom Tužilaštva za ekonomska pitanja i korupciju zbog navodnog podmićivanja različitih medija, kako bi u zamenu za izmenu zakona dobio povoljno izveštavanje.

Sada tužilaštvo ispituje Austrijski fond za integraciju, zbog nedozvoljenog korišćenja marketinškog budžeta javne ustanove, sa namerom da se unapredi Kurcova politička agenda, izvestio je magazin Profil.

Portparol bivšeg austrijskog kancelara je saopštio da su to "izmišljene optužbe koje nemaju nikakvo utemeljenje".

Kurc je podneo ostavku na mesto kancelara nakon početka istrage tužilaštva u oktobru 2021.

Optužbe datiraju iz 2016. godine kada je još bio ministar spoljnih poslova.

Prema navodima tužilaštva, Ministarstvo finansija je takođe koristilo novac od poreza da bi platilo ankete koje su u pozitivnom svetlu prikazivale Kurca.

Ovo je jedna od nekoliko istraga o korupciji koje su pogodile Austriju proteklih godina, počevši od afere Ibica koja je dovela do pada vlade 2019. godine.

Kao rezultat toga, Austrija je nastavila da pada na Indeksu korupcije Transparensi internešenela za 2022. godinu, i nalazi se ispod 20 mesta na listi najmanje korumpiranih zemalja, sa najgorim rezultatom od 2014. godine, navodi briselski portal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)