HOĆE DA SKRATE PUTINOVE "PIPKE" U AFRICI: Evropski ministar na specijalnom zadatku

Novosti Onlajn

12. 06. 2023. u 17:02

POTREBNO je oslabiti uticaj Rusije u svetu, a afrički region je na tom planu veoma važan, izjavio je ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski na brifingu pre odlaska u petodnevnu posetu Angoli i Zambiji.

ХОЋЕ ДА СКРАТЕ ПУТИНОВЕ ПИПКЕ У АФРИЦИ: Европски министар на специјалном задатку

Foto: Profimedia/Alexander NEMENOV

- Imam obavezu i mogućnost da radim na slabljenju uticaja Rusije u svetu, a područje Afrike je u tom smislu veoma bitno - izjavio je Lipavski.

Prema njegovom mišljenju, Evropi je nedavno delimično oslabila pažnja prema Africi, a situacija je, pretpostavlja ministar, počela da se menja nakon vojnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Češki ministar smatra da projekti Evropske unije nude afričkim zemljama veće partnerstvo od ruskih.

Lipavskog na putovanju prati velika grupa čeških biznismena i naučnika, u čijem su sastavu predstavnici firmi i preduzeća, koja proizvode medicinsku opremu, prehrambene proizvode, sredstva za prečišćavanje vode i drugu robu.

Češka u poslednje vreme teži da ojača svoje kontakte sa afričkim zemljama.

U maju je u ovom regionu boravio vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Vit Rajkušan. Posetu Africi u ovoj godini planira i premijer zemlje Petar Fiali.

Moskva je prethodno više puta saopštila da su Rusija i afričke zemlje ravnopravni saveznici, a jedan broj afričkih lidera boravio je nedavno u poseti Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić