SPASIOCE ČEKALI NA KROVOVIMA I DRVEĆU: Hiljade građana u Hersonskoj oblasti morale su da napuste poplavljene domove

A. V. V.

08. 06. 2023. u 11:17

FOTOGRAFIJE poplavljenih gradova i sela posle uništenja dela brane Kahovske hidroelektrane obišle su juče svet. Veliki broj spasilaca je anagažovan na evakuaciji pogođenog stanovništa. Građani su u pomoć pritrčavali kome su mogli kako bi se od poplavljenih kuća sklonili na suvo.

СПАСИОЦЕ ЧЕКАЛИ НА КРОВОВИМА И ДРВЕЋУ: Хиљаде грађана у Херсонској области морале су да напусте поплављене домове

Tanjug

Žiteljka Antonivke Hana Zarudnija (65) ispričala je novinarima "Rojtersa" da je voda poplavila prostorije lokalne škole i stadion u centru grada.

- Ceo stadion je bio pod vodom. Put je bio potpuno poplavljen, a jedan autobus se zaglavio. Autobusom se moglo stići samo do jedne povišene tačke i odatle su nas prevezli dalje na bezbedno - rekla je ona.

U pojedinim mestima voda je toliko potopila kuće da su stanovnici bili prinuđeni da noć provedu na krovovima kuća ili na drveću i tu čekali spasioce. Na fotografijama i video-snimcima koji su preplavili društvene mreže prikazani su krovovi kako vire iz bujice. Hiljade ljudi pretpele su velike materijalne štete. Voda je potpuno uništila njihove domove.

Olga, koja živi u Herosnu, ispričala je za Bi-Bi-Si da je u šoku dok posmatra ljude kako u trenu gube sve.

- Voda samo nadolazi i raste. Odmah sam spakovala najneophodnije stvari u kofer sa namerom da odem, ali nisam mogla. Imam 62 godine i ceo život sam provela ovde. Moja deca su otišla, a ja sam ostala. Imam i četiri mačke i dva psa. Ne želim da napustim ovo mesto - ispričala je ona.

Žiteljima grada severno od Kahovke nadležni su juče uputili apel da čuvaju vodu. Gradonačelnik Nikopola Jevgenij Jevtušenko izjavio je da se gradski oci trude da obezbede dovoljno flaširane vode u prodavnicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)