KOLIKO KOŠTA JEDAN MIGRANT? Evropska unija priprema novo pravilo za države koje odbijaju da prime azilante

Tanjug

07. 06. 2023. u 10:16

EVROPSKA unija predložila je da države članice koje ne žele da prime određeni broj tražilaca azila, onako kako je već dogovoreno u zajedničkoj evropskoj podeli, moraju na druge načine da doprinesu fondu solidarnosti, po principu - primite ili platite, preneo je španski "Pais".

КОЛИКО КОШТА ЈЕДАН МИГРАНТ? Европска унија припрема ново правило за државе које одбијају да приме азиланте

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi madridski list, doprinos može biti ekonomski ili, povremeni, kroz kvantitativne tehničke ili logističke načine za kontrolu migracije, prema nacrtu nove evropske uredbe o azilu, koju je predstavilo dežurno švedsko predsedništvo, a o kojoj sada pregovara 27 članica.

Evropska komisija će, u kasnijem koraku, staviti brojke u ovaj obavezan fond solidarnosti.

Moguće je da doprinos bude između 10.000 i 22.000 evra po osobi koja nije dobrodošla, iako se o cifri i dalje priča, naveli su neimenovani izvori.

Regulacija azila, koja uključuje i upravljanje aplikacijama na granici, jedna je od nerešenih tačaka EU migracionog pakta.

Sa sadašnjim pravilima, koja su pokrenuta u migrantskoj krizi 2015, a podstaknutoj, pre svega, ratom u Siriji, kada su desetine hiljada migranata stigle u EU, zemlje na prvoj liniji suočavaju se sa najvećim teretom odgovornosti, a to su Grčka, Španija i Malta.

EU sada želi da uspostavi novi sistem "obavezne, ali fleksibilne solidarnosti", kažu izvori.

- Sporazumom svi pobeđujemo, uključujući i migrante, jer kada radimo zajedno, možemo da dočekamo migrante i izbeglice na uređeniji način i bez rizika po njihove živote - rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

U 2022. godini u EU je registrovano oko 330.000 neregularnih dolazaka iz svih pravaca, što je najveći broj od 2016. godine.

U međuvremenu, organizacije za ljudska prava kritikovale su duh uredbe, za koju kažu da nastoji da "EU pretvori u tvrđavu".

- Predlozi neće popraviti hronične nedostatke u sistemu azila, već će pre signalizirati želju EU da se zaštiti i blokira podnosioce zahteva - rekla je ekspert za migracije međunarodne humanitarne organizacije Oksfam Stefani Poup.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!