KOLIKO JE PATRIOTA POTREBNO UKRAJINI DA SE ODBRANI OD „KINŽALA”: Portparol RV Ignat impresionirao brojem baterija

P. Z. S./unian.net

06. 06. 2023. u 22:32

PORTPAROL Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da je 50 baterija Patriot koje je najavio predsednik Vladimir Zelenski, a koje ukrajinsko nebo zahteva, veoma realan cilj.

КОЛИКО ЈЕ ПАТРИОТА ПОТРЕБНО УКРАЈИНИ ДА СЕ ОДБРАНИ ОД „КИНЖАЛА”: Портпарол РВ Игнат импресионирао бројем батерија

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije


Ignat je u tv emisiji primetio da će Ukrajina „u svakom slučaju“ krenuti ka ovom ambicioznom cilju, citira ArmiInform.

On je podsetio da će ukrajinska PVO ojačati ne samo Patriot, već i druge napredne zapadne PVO sisteme, kao i lovce.

-I Patriot je protiv balistike, a SAMP-T radi i na balistici, a bez njih su nemogući i drugi sistemi. Ovo je i IRIS-T i NASAMS, ovo je sve osnova PVO koja treba da zameni staro sovjetsko oružje, rekao je Ignat.

Foto: armyinform.com.ua/Profimedia/Ilustracija

Jurij Ignat

Dakle, cifre od 50 baterija ne bi trebalo nikoga da uplaše, napomenuo je predstavnik Vazduhoplovstva: „Da, skupo je, ali ne sve odjednom. Dosledno ćemo jačati našu protivvazdušnu odbranu od Vazduhoplovstva, Kopnene vojske i tako dalje. I, naravno, čekamo dobre vesti o F-16 – ovaj avion nam je zaista potreban“.


PATRIOT U UKRAJINI

Patriot ostaje glavna meta najnovijih ruskih vazdušnih napada na Kijev. Konkretno, sistem PVO može da presreće navodno „hipersonične“ rakete Rusa „Kinžal“.

Tokom jednog od udara Ruske Federacije, instalacija je oštećena, ali kompleks nije isključen sa mreže – sistem je nastavio da izvršava zadatke pokrivanja ukrajinskog neba. Sada PVO u Kijevskoj oblasti obara 100% svih neprijateljskih vazdušnih ciljeva.

U Ukrajini trenutno postoje tri divizije (baterije) ovog kompleksa. Jedna divizija / baterija uključuje: elektranu, radarsku stanicu (dometa 150 km), tačku za upravljanje vatrom, lansere, kompleks antenskog jarbola i same rakete.

Sistem PVO je opremljen raketama presretačima i radarom visokih performansi. Baterije se mogu brzo dovesti u punu borbenu gotovost, u stanju su da pucaju na nekoliko ciljeva istovremeno, prilično su manevarske i zaštićene od smetnji.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

POLJSKI PREDSEDNIK I OTVORENO NEPRIJATELJSTVO PREMA KIJEVU: Nećemo isporučivati Ukrajini svoje novo oružje - Prvi ću se protiviti