RAT U UKRAJINI: Rusi odbili napade - Uništeni i nemački leopardi; Nova bitka za Bahmut; Kijevu stižu i F/A-18? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 06. 2023. u 07:10 >> 01:35

RAT u Ukrajini danas je ušao u 467. dan. Nastavljaju se pokušaji ukrajinskih jedinica da prodru u rusku Belgorodsku oblast. Više od četiri hiljade stanovnika pograničnih naselja Belgorodske oblasti nalazi se u centrima za privremeni smeštaj, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov. Rusija je u juče ujutro pokrenula talas vazdušnih napada na Ukrajinu, ali su vojni zvaničnici u Kijevu rekli da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili sve rakete i bespilotne letelice na prilazima prestonici.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси одбили нападе - Уништени и немачки леопарди; Нова битка за Бахмут; Кијеву стижу и Ф/А-18? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru

Kijevu stižu i F/A-18: Bolje u Ukrajinu nego u otpad

Australija, Sjedinjene Američke Države i Ukrajina razgovaraju o prebacivanju 41 lovca F/A-18 Hornet, povučenog iz upotrebe, u Kijev, prenosi list Australian Financial Review, pozivajući se na izvore.

-Australija, Sjedinjene Države i Ukrajina razgovaraju o slanju 41 F/A-18 Hornets australijskih vazduhoplovnih snaga u Kijev“, navodi se u materijalu.

Australijski ekspert Robert Poter, konsultujući Kijev, potvrdio je činjenicu pregovora, ali je primetio da strane još nisu postigle konkretan dogovor.

Foto: EPA

Prema izvorima, Vašington je pozitivan po pitanju transfera aviona. Neophodna je saglasnost Sjedinjenih Država po ovom pitanju, pošto one poseduju prava intelektualne svojine na ove lovce.

U ovom trenutku, F/A-18 Hornet se nalaze u blizini australijskog Njukasla. Ako avioni ne budu predati Ukrajini, biće rashodovani ili prodati privatnoj avio kompaniji za obuku pilota.

Prema obaveštenim izvorima, lovci mogu da budu pušteni u rad u roku od četiri meseca. Međutim, napominje se da su neke od letelica pogodne samo za delove.

Kako navodi izdanje, Australijanci i Amerikanci mogu jasno staviti do znanja Kijevu da F/A-18 Hornet može da se koristi samo u ukrajinskom vazdušnom prostoru, inače će saveznici prestati da im služe.

Bitka za Bahmut: Ukrajinska kontraofanziva, neuspeo pokušaj proboja sa tenkovima (MAPA)

Posle najsnažnije artiljerijske pripreme, VSU je bacio oklopne grupe na bokove kod Artjomovska u ofanzivu.

Od noći 05.06.23., VSU je započeo snažnu artiljerijsku pripremu skoro duž celog fronta na bokovima Artjomovska. Borci kažu da se ovoga ne sećaju u celom ratu.
Oko 4:00 na području Soledara, Kleščejevke i Berhovke, oklopne grupe i jurišne čete Oružanih snaga Ukrajine krenule su u ofanzivu.

Na severnom sektoru ruski desant je odmah spalio 1 tenk i 2 borbena vozila pešadije, rasteravši pešadiju koja je pobegla da se sakrije u žbunju. Artiljerija ju je pogodila i dokrajčila.


U rejonu Berhovke, VSU je stigao do isturenih položaja, usledile su žestoke borbe, položaje su držali ovde, uključujući i naši mobilisani borci. VSU nije uspeo da zauzme naselje uprkos lažnim porukama i video snimcima na Internetu.

Na južnom krilu kod Kleščejevke, VSU je taktičkim dimom prikrio ofanzivu, ali je naišao na toplu „dobrodošlicu“ BARS-a.

Na jednom od odseka, 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i 50 militanata brigade Azov ušli su na naše položaje, nakon što su dobili odgovor artiljerije i izgubili 1 tenk i borbeno vozilo pešadije, takođe su se povukli.

Žestoke borbe na bokovima Artjomovska su se mestimično smirile, a na nekim mestima se nastavljaju.

Žestoki gubici VSU: Rusi tvrde - leopardi u plamneu, strdali i AMX-10RC

Tokom 5. juna, VSU je nastavio da vodi ofanzivu, koncentrišući glavne napore na Vremevski izbočini južno-Donjeckog pravca.

Foto printskrin telegram RVvoenkor


Pošto je prethodnog dana pretrpeo velike gubitke, kijevski režim je reorganizovao ostatke 23. i 31. mehanizovane brigade u zasebne konsolidovane jedinice, koje su nastavile ofanzivna dejstva u oblastima naselja Novodarovka i Levadnoje. Pored toga, na ovom sektoru u borbu je uvedena nova brigada.

Istovremeno, VSU je krenuo u ofanzivu u pravcu Državne farme Oktjabrski i Novodonjeckog sa snagama 37. brigade marinaca sa pojačanjima, koje su bazirale na jedinicama 68. brdske jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

VSU su nanele složeni vatreni udar od snaga armije, jurišne i operativno-taktičke avijacije, raketnih snaga i artiljerije, kao i od TOS.

Kao rezultat aktivnih i nesebičnih akcija jedinica grupe trupa Vostok, koje su pokazale hrabrost i herojstvo, prodor VSU je zaustavljen, zadaci nisu ostvareni. Napadajuće formacije i vojne jedinice Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su značajnu štetu.

Ukupni gubici ukrajinskih trupa na pravcu Južno-Donjeck iznosili su više od 1.500 ukrajinskih vojnika, 28 tenkova, uključujući 8 leoparda nemačke proizvodnje, tri tenka na točkovima AMX-10RC francuske i 109 borbenih oklopnih vozila. (MO Rusije)


Ruska vojska sprečila desant na levu obalu Dnjepra, oboren ukrajinski avion Su-25


Ruska vojska oborila je ukrajinski avion Su-25, koji je pratio pokušaj iskrcavanja ukrajinskih vojnika na levu obalu Dnjepra u Kahovskom rejonu Hersonske oblasti, rekao je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

Foto printskrin telegram topwar_ru

-Oboren je avion Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskom pravcu. Danas nije uspeo novi pokušaj desanta ukrajinske vojske u oblasti naselja Babino. Ukrajinski odredi su ostali bez podrške avijacije, rekao je izvor.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, jedan od dva jurišna aviona Su-25, koji je iz vazduha podržavao pokušaj desanta, oborile su jedinice vojne grupacije „Dnjepar“. Drugi avion se povukao iz borbe, ne ispunivši zadatak.


Ukrajinska vojska negirala da je počela obuka ukrajinskih pilota

Savetnik u komandi Vazdušnih snaga ukrajinske vojske Jurij Ignat izjavio je da za sada niko od ukrajinskih pilota nije počeo obuku za korišćenje lovaca F-16 u Velikoj Britaniji.

Foto: armyinform.com.ua/Profimedia/Ilustracija

-Za sada nije reč o obuci pilota. Otišle su prve grupe avijacionih stručnjaka, koji izučavaju mogućnosti daljeg širenja obuke ukrajinskih pilota, rekao je Ignat.

Ranije je premijer Ukrajine Denis Šmigalj saopštio da su prve grupe ukrajinskih pilota počele obuku za F-16 u Velikoj Britaniji.


Ukrajinski političar: Kijev u pokušaju ofanzive naišao na dobro pripremljenu rusku armiju


Oružane snage Ukrajine su se tokom ofanzivnih dejstava suočile s dobro pripremljenom ruskom armijom, naveo je na svom blogu na Jutjubu Oleg Soskin, nekadašnji savetnik bivšeg ukrajinskog premijera Leonida Kučme.

-Tamo su četiri linije odbrane, svaki sektor je pod strelcima... Bespilotne letelice prate prostor 24 sata dnevno, zbog toga tamo nema faktora neočekivanosti, smatra Soskin.

Prema njegovim rečima, u ukrajinskom informacionom prostoru je nastala tišina posle neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, a svi mediji prećutkuju gubitke ukrajinskih snaga.

 

Foto Tanjug/AP

 

 

Prvi stradali zapadni oklopnjaci u Ukrajini

Na snimcima su prvi objektivni dokaza o gubicima ukrajinskih oružanih snaga - tenkova zapadne proizvodnje isporučenih Ukrajini u zimu i proleće ove godine. (Pogledajte OVDE)

Bela kuća: Vašington ne želi širenje geografije vojnih dejstava u Ukrajini

Administracija Sjedinjenih Američkih Država ne želi zaoštravanje situacije u Ukrajini i širenja geografije vojnih dejstava. Takav razvoj događaja nikome ne bi bio u interesu, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući Džon Kirbi.

Foto Tanjug/AP

-Mislim da možemo da se složimo, bez obzira na to kakav je vaš stav o ratu u ukrajini, da njegova eskalacija u ono o čemu je (predsednik Rusije Vladimir) Putin govorio od samog početka – u borbu Zapada protiv Rusije, SAD ili NATO-a protiv Rusije – nije od koristi nikome. To nije od koristi našim evropskim saveznicima i partnerima, nije od koristi ruskom narodu. Zbog toga ne želimo da vidimo eskalaciju tog rata izvan granica do kojih je već došao i to je bio naš argument od samog početka, rekao je Kirbi odgovarajući na pitanje novinar zbog čega se Vašington protivi prodoru Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Rusije koju SAD ne priznaju.

 

Mediji: Poljski vojni vrh sumnja u uspeh kontraofanzive Kijeva

Poljski generali smatraju da ukrajinska armija nema dovoljno snage za uspešnu ofanzivu, pišu analitičari američkog lista „Militari voč“.

-Za razliku od političkih lidera, poljski vojni vrh je u više navrata izražavao ozbiljne sumnje u sposobnost Ukrajine i njenih saveznika da pobede u sukobu s Rusijom, navedeno je u tekstu.

Foto Tanjug/AP

Kijev: Mirovni planovi Indonezije i Brazila ne vode ka miru

Mirovni planovi Indonezije i Brazila nisu u skladu sa stvarnošću i ne vode miru, smatra savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

-Uzmimo indonezijski, brazilski scenario. Oni nemaju veze sa stvarnošću, oni nisu okrenuti pravdi i okončanju rata, jer će pre doneti štetu, nego što će dovesti do nekog pravednog procesa, rešavanja krize, izjavio je Podoljak.

Ministar odbrane Indonezije Prabovo Subianto je proteklog vikenda na međunarodnom forumu u Singapuru predstavio plan rešavanja situacije u Ukrajini prema „korejskom scenariju“, koji podrazumeva stvaranje demilitarizovane zone u kojoj bi bili mirotvorci Ujedinjenih nacija.

Predsednik Brazila Luis Inasiju Lula da Silva je krajem februara izjavio da SAD i Evropa moraju da počnu da govore o rešavanju situacije u Ukrajini, a ne da zaoštravaju sukob. On je istakao da Rusiji treba postaviti „minimalne uslove“ za prekid sukoba i predložio da se stvori format poput G20 za razmatranje situacije, u kojem bi učestvovala i Kina.

Dejstvuje PVO iznad Belgoroda

Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti aktiviran je sistem protivvazduhoplovne odbrane ka tri vazdušna cilja, posledice na zemlji se utvrđuju, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov.


Kijev: Prva grupa ukrajinskih pilota već u Britaniji, na obuci za F-16

Ukrajinski premijer Deniš Šmigalj izjavio je da je razgovarao sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem o formiranju „koalicije lovaca“, kao i da su prve grupe ukrajinskih pilota već počele da se obučavaju u Ujedinjenom Kraljevestvu za korišćenje borbenih aviona F-16.

Foto Tanjug/AP

-Danas počinjemo da govorimo o podršci Ukrajini u budućnosti. Razgovarali smo o podršci u oružju, obnovi zemlje i njenoj integraciji u NATO. Zahvalio sam na nepokolebljivoj podršci, za liderstvo u stvaranju 'koalicije lovaca' i za spremnost da obučavaju naše pilote. Prve grupe su već upućene u Britaniju, napisao je Šmigalj na Telegramu.

On je dodao da se Oružane snage Ukrajine na bojnom polju formatiraju prema standardima NATO-a.


Pentagon izneo svoje viđenje ciljeva Rusije u ukrajinskom sukobu

SAD se neće upuštati u prognoziranje u kakvom će se pravcu razvijati sukob u Ukrajini, ali ipak smatraju da je Rusija „već izgubila“, izjavio je u ponedeljak pomoćnik šefa Pentagona za politička pitanja Kolin Kal.

Skepsa generala i oficira iz Pentagona, Foto AP

-Teško je reći u kakvom će se pravcu razvijati rat, ali u celini je već jasno da je Rusija izgubila u njmu. Njen cilj je bio da osvoji Ukrajinu, a to se neće dogoditi. Drugi njen zadatak je bio da oslabi NATO, ali se dogodilo nešto potpuno suprotno, rekao je Kal.

On je dodao da će Rusija iz ukrajinskog sukoba izaći oslavljena.
 

Bivši američki obaveštajac: Putin naneo strateški poraz Alijansi

Predsednik Rusije Vladimir Putin pobeđuje Zapad u ekonomskoj i međunarodnoj sferi, kao i na bojnom polju, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

-Rusija nanosi strateški poraz Sjedinjenim Američkim Državama u pogledu geopolitike, rekao je Riter.

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, to se dešava i u vojnoj sferi, jer ruska vojska uništava jedinice ukrajinske vojske koje su obučili NATO stručnjaci, čime se uništavaju i snage Alijanse.

-Zapad je već bankrotirao, snabdevajući Ukrajinu oružjem u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, zaključio je on.

Ranije je Riter detaljnije govorio o ekonomskom uspehu Moskve. Prema njegovim rečima, nakon što su zapadne kompanije otišle iz Rusije u nju su investirali milijarde dolara preduzetnici iz Kine, Indije i drugih država.

 

Kuleba: Imamo dovoljno oružja za napad

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji doneti pobedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, izazvao je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On je ocenio da bi članstvo u NATO-u ''verovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava''. Rojters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana prolećna kontraofanziva Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

Hana Maljar: Počele su ofanzivne akcije VSU

Ukrajinske snage započele su danas “ofanzivne akcije” u pojedinim oblastima u toj zemlji, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Kako navodi Bi-Bi-Si, nije precizirano da li je reč o dugo najavljivanoj “prolećnoj” kontraofanzivi u punom obimu.

Rusi uništili američki bredli, VSU nastavlja sa napadima

Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da izvedu napad u južnodonjeckom pravcu, u oblasti sovhoza „Oktobar“ i naselja Novodonjecko, a ruska armija obuzdava ofanzivna dejstva vatrom iz artiljerije i napadima avijacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Ofanziva protivnika se uspešno obuzdava aktivnim dejstvima odreda, vatrom iz artiljerije i napadima avijacije vojne grupacije "Istok“, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima ruskog vojnog resora, pokušaji ukrajinskih trupa da probiju rusku odbranu tokom jutra nisu uspeli, a protivnik je odbačen na prvobitne položaje, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Foto Tanjug

Trideset prva mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je izvela napad u oblasti naselja Neskučno, izgubila je više od 250 vojnika, 16 tenkova, 24 borbena oklopna vozila, uključujući i jedan „bredli“, a zarobljeno je i pet ukrajinskih vojnika, navedeno je u saopštenju.

 


SAD planiraju za Ukrajinu 37 miliona dolara za sajber bezbednost

Američka administracija će zajedno sa Kongresom razmotriti izdvajanje dodatne pomoći Ukrajini u sferi sajber bezbednosti u vrednosti od 37 miliona dolara, saopštio je američki Stejt department.

Ukupna suma, koja je izdvojena od februara 2022. godine, iznosiće 82 miliona dolara.

Dodali su da će takva podrška Kijevu pomoći da se efikasnije pronađu i da se odgovori na pretnje u sferi sajber bezbednosti, da se otkriju incidenti i da se bolje zaštite objekti kritične infrastrukture.
 

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

 

Mili o napadima na Rusiju

Američka vojska pomno prati napade Kijeva unutar Rusije i ne isključuje rizik od eskalacije sukoba zbog njih, izjavio je u intervjuu za „Si-En-En“ Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Mili.

General tvrdi da ono što se dešava „predstavlja egzistencijalnu pretnju samom postojanju Ukrajine i da je od još većeg značaja za ostatak sveta – za Evropu, za SAD i ostatak sveta“.

Berlin još bez stava o avionima za Kijev

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će Berlin utvrditi svoj stav u vezi s eventualnim isporukama zapadnih borbenih aviona Kijevu u toku naredne dve sedmice.

- Sada smo u fazi preispitivanja i proveravamo šta je moguće i šta želimo i možemo da uradimo. I mislim da ćemo se opredeliti u toku naredne dve nedelje - rekao je Pistorijus u intervjuu za „Dojče vele“ (medijska kuća koja je u Rusiji proglašena stranim agentom).

Pistorijus je negirao mogućnost slanja krstarećih raketa „taurus“ Kijevu.

Odgovarajući na pitanje da li Berlin strahuje od toga da bi Kijev mogao da iskoristi nemačko oružje na teritoriji Rusije, Pistorijus je rekao da „u potpunosti veruje ukrajinskim partnerima“.

"Ahmatovci" u žestokim borbama u Marinki

Odred specijalne namene "Ahmat" tokom proteklog dana vodi aktivne borbe u centralnom delu Marinke na Donjeckom pravcu, saopštio je danas zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Na Donjeckom pravcu aktivna borbena dejstva izveli su odred specijalnih snaga Ahmat u centralnom delu Marinke, kao i jedinice 1. armijskog korpusa u oblasti Avdijevke Donjecke Narodne Republike - rekao je Konašenkov.

Peskov odbio da komentariše izveštaje o ukrajinskom napredovanju

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nije odgovarao na pitanja novinara u vezi sa kontraofanzivom Oružanih snaga Ukrajine (AFU) i predložio je da se za komentare na ovu temu kontaktira Ministarstvo odbrane.

- Ovo je povezano sa tokom specijalne operacija. Dakle, Ministarstvo odbrane ima apsolutnu prerogativnost ovde. Videli ste današnju izjavu koju je dao resor - rekao je on odgovarajući na pitanje kako Kremlj komentariše vesti o početku kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i da li Moskva ima dodatne informacije o tome.

Reznikov: Ukrajina neće koristiti avione F-16 u letnjoj kontraofanzivi

Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja  u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog leta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu. 

Foto: Vlada Ukrajine

 

Reznikov je u intervjuu za japansku TV NHK u Singapuru, gde je sa  visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane iz azijskih i zapadnih zemalja učestvovao na bezbednosnom forumu, rekao da će biti potrebno vreme za obuku ukrajinskih pilota i da će Ukrajina takođe morati da se dogovori sa svojim partnerima o obezbeđivanju inženjera i tehničara koji mogu da održavaju avione F-16.

Reznikov je naveo da će Ukrajina biti spremna da rasporedi avione F-16 na jesen ili zimu.

Ruski TOR u akciji

Belgija Ukrajini: Jeste li naše puške koristili u Rusiji?

Belgijski premijer Aleksandar De Kru najavio je danas da će Belgija tražiti od Ukrajine objašnjenje u vezi sa izveštajima da su proukrajinske snage koristile puške belgijske proizvodnje u sukobima sa ruskim trupama na ruskoj teritoriji.

- Naše ministarstvo odbrane i obaveštajne agencije započele su istragu i traže informacije kako bi utvrdile šta se tačno dogodilo - rekao je De Kru za belgijski Radio 1, prenosi Rojters.

- Evropsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uslovom da se koristi na ukrajinskoj teritoriji u svrhu odbrane te teritorije. Imamo stroge kontrole da proverimo da li je to slučaj - dodao je on.

De Kru se uzdržao od komentara o mogućim posledicama ukoliko se izveštaji potvrde.

Britansko MO o ruskoj upotrebi dronova

Rusija je verovatno pojačala svoje napade dronovima na Ukrajinu u pokušaju da iscrpi ukrajinske zalihe raketa protivvazdušne odbrane, izvestilo je 5. juna Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusija je u maju lansirala preko 300 dronova iranske proizvodnje Šahed na Ukrajinu, od kojih je značajan broj ciljao glavni grad.

To je bila "najintenzivnija upotreba ovog sistema naoružanja do sada" , ali je Ukrajina uspela da presretne "najmanje" 90 odsto njih koristeći "starije i jeftinije oružje za protivvazdušnu odbranu" uz elektronsko ometanje, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Rusija je takođe verovatno pokušavala da gađa položaje ukrajinskih trupa izvan linije fronta, ali je i dalje "veoma neefikasna u gađanju tako dinamičnih ciljeva na dometu zbog lošeg procesa ciljanja".

Prigožin: Ukrajinci vraćaju izgubljene pozicije u Bahmutu

Osnivač i šef ruske grupe "Vagner", Jevgenij Prigožin, saopštio je tokom vikenda da su ukrajinske snage možda povratile neke od izgubljenih pozicija na jugozapadu grada Bahmuta.

Prema rečima Prigožina, izveštaji pokazuju da su ukrajinske snage uspostavile osmatračnice u gradu i primorale ruske snage da reaguju.

Podsetimo, zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar, kao i drugi ukrajinski zvaničnici, tvrdi da ukrajinske snage i dalje drže pozicije u gradu, čije je oslobođenje Prigožin proglasio pre dve nedelje.

Foto: Printskrin/RT na russkom

 

Međutim, zanimljivo je da je danas jedan od najvažnijih ukrajinskih generala saopštio da ukrajinske snage "nastavljaju napredovanje" kod Bahmuta.

Aleksandar Sirski, komandant ukrajinske kopnene vojske, saopštio je da su ukrajinske snage uspešno uništile ruski položaj kod Bahmuta.

Sirski nije pomenuo dugo očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu, ali su njegovi komentari usledili nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je odbilo veliku ukrajinsku kontraofanzivu u Donjecku u kojoj je poginulo 250 ukrajinskih vojnika.

Borci Ahmata kod Avdejevke

Rogov: Nastavljen ukrajinski napad u Zaporoškoj oblasti

Predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da su se u Zaporoškoj oblasti nastavila aktivna neprijateljstva.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je ranije saopštilo da je neprijatelj 4. juna ujutru pokrenuo ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u pravcu Južnodonjecka uz uvođenje 23. i 31. mehanizovane brigade iz strateške rezerve Oružanih snaga Ukrajine uz podršku drugih vojnih jedinica i podjedinica.

- Danas, od samog ranog jutra (sa početkom u 4.00 ujutru), aktivna neprijateljstva su nastavljena u oblasti ​​​Vremjevske izbočine, koja su počela juče. Neprijatelj je krenuo u napad još većim snagama nego juče, pokušavajući proboj u većim razmerama i organizovano. U toku je bitka – rekao je Rogov.

Ruski guverner: Gori energetska centrala u Belgorodu

Guverner ruskog Belgoroda saopštio je da je u tom regionu izbio požar u energetskom postrojenju. Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, tvrdi da je požar izazvala bomba bačena iz drona.

On je naveo da u napadu niko nije povređen, a objekat nije oštećen.

Ukrajinski generalštab ne pominje ofanzivu

U dnevnom obraćanju ukrajinskog generalštaba ne pominje se navodna velika ofanziva u Donjecku, ali se navodi da je bilo 29 borbenih sukoba u oblastima Donjecka i Luganska.

Ukrajinci navode da je u nedelju pokrenuto ukupno 15 vazdušnih napada na ruske trupe i da je presretnuto šest dronova, kao i da su izvršeni napadi na nekoliko komandnih punktova, skladišta oružja i protivvazdušnih sistema.

Dva drona pala na auto-put južno od Moskve

Guverner Kaluške oblasti, koja se nalazi južno od Moskve, rekao je da su dva drona pala na auto-put M3 "Ukrajina", u blizini gradova Žizda i Duminiči.

Detonacije nije bilo, a mesta su ogradili istražitelji, rekao je guverner Vladislav Šapša.

Dejstvo ruskog "Solncepeka"

Zelenski o ruskom izbegavanju sankcija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da Rusija koristi mrežu dobavljača da izbegne međunarodne sankcije osmišljene da otežaju proizvodnju raketa i drugog oružja.

FOTO: AP/Tanjug

U video-obraćanju u nedelju uveče, Zelenski je rekao da neimenovane zemlje i kompanije pomažu Rusiji da nabavi tehnologiju, sa naglaskom na proizvodnju projektila. Rusija je od prošlog oktobra lansirala stotine raketa na ukrajinske ciljeve.

- Nažalost, teroristička država uspeva da koristi svetske tehnologije preko mreže dobavljača, uspeva da zaobiđe međunarodne sankcije - rekao je Zelenski.

Konašenkov: Odbijena velika ukrajinska ofanziva

Oružane snage Ukrajine nisu uspele u velikoj ofanzivi na pet sektora fronta u pravcu Južnodonjecka. Ovo je u ponedeljak izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Neprijatelj je ujutru 4. juna pokrenuo ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u južnodonjeckom pravcu uvodeći u borbu 23. i 31. mehanizovanu brigadu iz strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku drugih vojnih jedinica i podjedinica. Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem delu fronta. Neprijatelj nije ostvario svoje zadatke, nije imao uspeha - tvrdi Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage je činilo šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Konašenkov tvrdi da su kao rezultat veštih i kompetentnih akcija Istočne grupe snaga gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili više od 250 ljudi, 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajinski zvaničnici snimkom pozivaju na ćutanje

Ukrajinski zvaničnici objavili su video-snimak kojim pozivaju na ćutanje tokom vojnih operacija, kako ne bi slučajno bile otkrivene poverljive informacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu