GOTOVO JE: Severna Koreja odlučila da ne obaveštava kada će lansirati svoje rakete

Đ.G.

04. 06. 2023. u 08:05

DNRK prihvata rezoluciju Međunarodne pomorske organizacije (MPO) kojom se osuđuje severnokorejska lansiranja raketa kao deklaraciju i da više nema potrebe da upozorava organizaciju na lansiranje raketa i da više neće obaveštavati o njima, saopštila je severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

ГОТОВО ЈЕ: Северна Кореја одлучила да не обавештава када ће лансирати своје ракете

Foto AP

- Pošto je Međunarodna pomorska organizacija odgovorila na obaveštenje koje je dato unapred našoj zemlji o lansiranju satelita usvajanjem rezolucije protiv Severne Koreje, mi ćemo to shvatiti kao zvaničan izraz stava organizacije da naše prethodno obaveštenje (o lansiranjima – ed. .) više nije potrebno. MPO će ubuduće morati samostalno da sazna za vreme lansiranja našeg satelita i tačke udara (faze – prim. aut.) rakete-nosača i reaguje i biće u potpunosti odgovorna za sve posledice izazvane ovim - rekao je Kim Mjung Čul, komentator KCNA.

Kako je izvestilo južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova, MPO je prvi put usvojio rezoluciju na 107. sednici Komiteta za pomorsku bezbednost (KPB) u Londonu 31. maja, gde je osudio lansiranje projektila DNRK kao ozbiljnu pretnju bezbednosti međunarodnog transporta i pozvao na poštovanje odgovarajućih pravila, uključujući davanje prethodnog obaveštenja pre bilo kakvog testiranja projektila. Ovo je bio prvi put da je MPO izrekao osudu u formi rezolucije. Zvanični dokumenti organizacije podeljeni su na rezolucije, cirkulari i odluke, a rezolucije se, prema južnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova, smatraju najtežim preporukama za zemlje članice. MPO je u prošlosti izdavao cirkularne poruke u kojima je izražavao zabrinutost zbog kontinuiranih lansiranja raketa Pjongjanga bez najave 1998, 2006. i 2016. godine.

Kim Mjung-čul je primetio da MPO -ova „prva ikada” rezolucija kojom se osuđuje lansiranje projektila jedne zemlje pokazuje da je misija te organizacije da promoviše međunarodnu saradnju u pomorskoj bezbednosti sada izmanipulisana i „potpuno politizovana”. On je dodao da je jačanje nacionalnih odbrambenih snaga suvereno pravo DNRK i da je neophodno da bi se zaštitili ljudi zemlje i sveta u regionu od vojnih akcija Sjedinjenih Država i njenih saveznika.

- Ovo je legitimno pravo suverene države, jasno regulisano Poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim međunarodnim zakonima, i nijedna pojedinačna međunarodna organizacija nema ovlašćenja niti pravo da bilo šta kaže o tome - rekao je komentator.

On je dodao da Severna Koreja takođe sprovodi raketna lansiranja „uzimajući u obzir“ bezbednost okolnih zemalja i da nikada nikome nije naudila. Pored toga, Severna Koreja je izdala pravno upozorenje japanskoj službi pomorske bezbednosti pre lansiranja satelita, i čak je obavestila MPO o vremenu lansiranja i mogućim mestima udara za faze bustera, iako to nije obavezno. Kim Mjung-čul je izrazio iznenađenje što je MPO, po prijemu obaveštenja, govorio o njegovoj fakultativnoj prirodi, a nakon lansiranja je „drsko i ružno” promenio ponašanje i tvrdi da je „neka vrsta kršenja propisa”.

On je takođe retorički upitao gde padaju fragmenti američkih i južnokorejskih raketa ako ne predstavljaju pretnju po pomorsku bezbednost, za razliku od severnokorejskih.

- Ako Međunarodna pomorska organizacija padne na igre Sjedinjenih Država i nastavi da demonstrira nepravedno ponašanje sa predrasudama i dvostrukim standardima, kao što je sada, izgubiće poverenje međunarodne zajednice i izgubiti vrednost svog postojanja kao organizacija čija je misija da obezbedi međunarodnu pomorsku bezbednost - zaključio je komentator, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ" - Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi