NOVA NEMAČKA OKLOPNA PESNICA: Prvi put javnosti pokazan tenk leopard 2A8

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

30. 05. 2023. u 19:11

NA izložbi IDET 2023 u Češkoj, nemačka kompanija Kraus-Mafei Vegman (KMW) i Rajnmetal (Krauss-Maffei Wegmann and Rheinmetall) prvi put su demonstrirali ažurirani tenk u modifikaciji Leopard 2A8.

НОВА НЕМАЧКА ОКЛОПНА ПЕСНИЦА: Први пут јавности показан тенк леопард 2А8

Foto printskrin youtube sidom mbt

Iako operativne karakteristike ažuriranog Leoparda nisu otkrivene, navedeno je da je tenk dobio nekoliko poboljšanja, uključujući višeslojni oklop na bazi čelika, volframa, keramike i kompozitnih materijala, koji je takođe ojačan dodatnim setom pasivnih oklop.

Pored toga, tenk je dobio poboljšanu protivminsku zaštitu, povećanu zaštitu kupole i izraelski sistem aktivne zaštite EuroTrophy.


PRVIH 18

Poznato je da je nemačko Ministarstvo odbrane već potpisalo ugovor vredan 565 miliona evra sa KMW za isporuku do 2026. godine prve serije od 18 tenkova u modifikaciji Leopard 2A8. Takođe je poznato da je ugovorom predviđena mogućnost proširenja kupovine na 123 mašine.

Berlin je prvobitno planirao da nadogradi svoje Leoparde 2A6 na nivo 2A7+. Bilo je čak i glasina da bi Rajnmetal mogao dobiti veliku narudžbu za prodaju tenkova KF-51 Panter. Međutim, Nemačka je kasnije izabrala verziju Leoparda 2A8.

Prema izvorima, modifikacija 2A8 će biti izgrađena na osnovu mađarske verzije tenka Leopard 2A7HU. Mađarska je pre izvesnog vremena naručila 44 jedinice ovog tenka. Iako neke karakteristike nisu zvanično potvrđene, poznavaoci tenka sugerišu da će novi motor takođe biti integrisan u Leopard 2A8.


ČEŠKA TAKOĐE ŽELI 2A8

Ranije je češko Ministarstvo odbrane već objavilo planove da se pridruži nemačkom ugovoru za projekat nadogradnje svoje flote sa glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4 na verziju Leopard 2A8. Ovo je 24. maja saopštila ministarka odbrane Češke Jana Černohova.

Prema njenim rečima, po ovom ugovoru, Češka planira da dobije 70 najnovijih tenkova Leopard 2A8 kao kompenzaciju za svoje tenkove T-72M1CZ prebačene kao vojnu pomoć Ukrajini.


LOŠE VESTI ZA FRANCUSKU

Pojava Leoparda 2A8 je nesumnjivo loša vest za Francusku. Iako zvanično projekat glavnog kopnenog borbenog sistema (MGCS) još uvek postoji, pojava 2A8 ga može okončati.

Ovaj program ima za cilj da obnovi tenkovsku flotu dve zemlje – Francuske i Nemačke. U budućnosti se očekuje da novi evropski tenk bude ponuđen i na međunarodnim tržištima. Ali Nemačka je očigledno samostalno rešila problem obnavljanja inventara tenkova. Ne samo da je 2A8 pretnja za MGCS, već je i KF-51 Panter.

Foto Tanjug/AP

Francuski Leklerk

Francuska treba da obnovi svoju flotu tenkova zamenom 160 zastarelih francuskih tenkova Leklerk. Pariz je svestan situacije. Već početkom aprila, francuski ministar odbrane, gospodin Sebastijen Lekornu, izrazio je zabrinutost za MGCS. Gledajući šta se dešava u Berlinu, gospodin Lekornu ima sve razloge da bude zabrinut.

Štaviše, MGCS je u povoju i već izaziva nesuglasice između Nemačke i Francuske. Neslaganja su operativno-upravljačka: proizvođači uključeni u projekat MGCS ne mogu da se dogovore oko toga ko treba da preuzme koju ulogu. Jednostavno rečeno – svi žele da budu lideri, ali niko ne odustaje.

I ako je MGCS trebalo da prevaziđe ovaj izazov, iznenada se na scenu pojavio Rajnmetal sa svojim KF-51 Panter. Ravnoteža je narušena, a Francuska je videla pretnju i za opšti projekat i za svoju odbranu. „Drugi šamar“ pogodio je gospodina Lekornua kada je u poverljivom izveštaju nemačke industrije upućenom budžetskom odboru Bundestaga rečeno da „MGCS teško da će se materijalizovati do 2035. godine“.

 


HOĆE LI LEOPARD DOMINIRATI EVROPOM?

Čini se da bi tenkovi Leopard mogli da postanu glavni borbeni tenkovi velikog dela evropskih vojnih i NATO kapaciteta u Evropi.

Upravo o tome govore želja Češke da kupi Leopard 2A8, modernizovane nemačke tenkove sa ovom modifikacijom, mađarska kupovina, nabavka od Norveške Leopard 2A7 pre samo mesec dana, kao i navodna fabrika tenkova Leopard u Grčkoj potvrđuju takvu mogućnost.

Francuska će biti prinuđena da traži alternativu ako se projekat MGCS ne ostvari. I to uskoro, jer njeni tenkovi Leklerk neće postati kompatibilniji sa savremenim uslovima rata. Pariz bi mogao da krene ka modernizaciji tenkova Leklerk sopstvenim resursima u narednim godinama. Ovo će prouzrokovati neuspeh MGCS-a i najverovatnije gašenje.

BulgarianMilitary.com podseća da je pre tri godine Poljska želela da se pridruži MGCS. Međutim, tada Francuska i Nemačka očigledno nisu shvatile kakvo je tržište Poljska.

Možda je Varšava bila ta koja bi katalizovala brži razvoj MGCS i da je projekat imao jasniju i prijatniju budućnost nego sada. Nakon što je odbijena, Poljska je izvršila jednu od najvećih kupovina tenkova u evropskoj istoriji – stotine američkih Abramova i najmanje 1.000 tenkova K2 Blek Panter. Štaviše, Poljska će najverovatnije proizvoditi K2 za evropsko tržište.

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri