ERDOGAN PONOVO PREDSEDNIK TURSKE: Uveliko stižu prve čestitke na izbornoj pobedi (FOTO)

Novosti online

28. 05. 2023. u 19:17

PREDSEDNIK Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

ЕРДОГАН ПОНОВО ПРЕДСЕДНИК ТУРСКЕ: Увелико стижу прве честитке на изборној победи (ФОТО)

Foto: Turkish Presidency via AP, File

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

Biračka mesta zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu. Izborna tišina je prestala u 18.15 po lokalnom, odnosno u 17.15 po našem vremenu, pa su tada i počeli da se objavljuju preliminarni rezultati.

"Čuvajte kutije"

Opozicioni kandidat za predsednika Turske Kemal Kiličdaroglu pozvao je svoje pristalice da i nakon zatvaranja biračkih mesta ostanu blizu njih i pripaze na biračke kutije s obzirom na to da se “ovi izbori održavaju u vrlo teškim okolnostima”.

- Izrečene su svakakve klevete, ali ja vjerujem u zdrav razum građana. Demokratija će sigurno doći u ovu zemlju, doći će nam sloboda - poručio je čelnik CHP-a nakon glasanja.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je pozvao svoje pristalice da ostanu do kraja na biračkim mestima i pozvao građane da “zaštite glasačke kutije”.

Erdogan je ranije obećao da će u drugom krugu „izaći kao pobednik”. Turski lider je u izjavi na Tviteru rekao da je, bez obzira na rezultat, pobednik prvog kruga pre dve nedelje bila „turska demokratija i turska nacija“, a glasanje je proteklo u „svečanoj atmosferi koja priliči našoj demokratiji“.

- Turska je pokazala da je jedna od zemalja sa najnaprednijom demokratskom kulturom na svetu - rekao je on.

Erdogan je rekao i da će njegova stranka ispuniti svoju odgovornost prema Turskoj.

- Izaći ćemo kao pobednici na izborima 28. maja povećanjem broja glasova koji smo dobili 14. maja i nadamo se da ćemo postići istorijski uspeh - dodao je on.

U prvom krugu, održanom 14. maja, izlaznost birača je bila 87 posto, a nijedan kandidat nije uspio dostići cenzus od 50 posto glasova.

Erdogan je u prvom krugu dobio 49, 52 odsto glasova, a Kiličdaroglu 44,88 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!