ŠEF AMERIČKOG RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA: Ukupne performanse sistema F-35 bile su ozbiljna greška

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

23. 05. 2023. u 21:22

PROJEKAT američkog ratnog vazduhoplovstva Nekst Dženerejšn Er Dominans (Next Generation Air Dominance NGAD) je projekat koji će morati da izbegne greške napravljene u programu F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

ШЕФ АМЕРИЧКОГ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА: Укупне перформансе система Ф-35 биле су озбиљна грешка

Foto: EPA

Ovo je u ponedeljak rekao sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal. On je upotrebio reč „zloupotrebe“ misleći na greške napravljene sa F-35.

Prema Kendalu, jedna od zloupotreba počinjenih sa F-35 bila je to što je američka vlada imala manje nego što se očekivalo učešće u programu. Rekao je da je greška koja je napravljena zbog ukupnih performansi sistema F-35.

Jednostavnije rečeno – radi se o intelektualnoj svojini aviona. Danas je intelektualna svojina u proizvodnji F-35 „tačka za rešavanje problema“. Kendal je objasnio da je proveo godine boreći se da prevaziđe zloupotrebe u proizvodnji F-35.

Jedan od prvih koraka za prevazilaženje „tačke problema” je već preduzet. U 2024. NGAD nije uključen u budžet za fiskalnu godinu, što će omogućiti nastavak rada na inženjersko-tehnološkim aktivnostima. Ovo će odgoditi sve isporuke, čime će dobavljače držati podalje od projekta, tj. prema Kendalu, što su dobavljači duže udaljeni od NGAD projekta, to je bolje za sam projekat.

U ovom trenutku, NGAD ostaje strogo tajni program. BulgarianMilitary.com podseća da je poziv objavljen prošle nedelje. Ovaj poziv je inicirao izbor izvora koji će biti glavni igrač u NGAD programu.

Još jedna „greška f-35“ takođe se može izbeći. Prema Kendalu, današnje tehnologije su mnogo naprednije – govorimo o inženjeringu zasnovanom na modelu i digitalnom dizajnu. Ovo znači ne samo da će Vazdušne snage biti bliže projektu, već i da će značajno smanjiti troškove koje je vlada imaala na program F-35 JSF.

Prema izvorima, Pentagon će želeti da poseduje najmanje 50 odsto vrednosti NGAD-a, kao i prava na njega. Tako će ostali učesnici u potpunosti i slobodno konkurisati za preostalih 50% ili manje.


STARI RATNI KONjI

Kendal predviđa da će NGAD biti operativan kasnije tokom ove decenije. Avion šeste generacije dovodi u pitanje sudbinu starijih aviona koji su deo inventara Vazduhoplovstva, Mornarice i Korpusa marinaca.

Kendal opisuje proces zamene „starog novim“ kao prelazak sa drvenog na gvozdeni brod.

Stari avioni će i dalje ostati u upotrebi. Ali danas neprijatelj koristi modernije i sofisticiranije oružje, kojem bi stari avioni teško mogli da se suprotstave.

NGAD će se jednostavno dogoditi, rekao je sekretar Ratnog vazduhoplovstva, „posebno kada se suočavamo sa kineskom strategijom zabrane pristupa/odbijanja u područjima“.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri