KO JE KEMAL KILIČDAROGLU? Opisuje sebe kao skromnog bivšeg računovođu, pomirljiv prema Kurdima i Asadu

Novosti online

15. 05. 2023. u 08:35

TURSKA ulazi u drugi krug izbora nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan ostvario značajnu prednost u odnosu na svog rivala, ali nedovoljno za neophodnu većinu. Ni Erdogan ni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu nisu dobili 50 odsto i ponovo će se suočiti 28. maja.

КО ЈЕ КЕМАЛ КИЛИЧДАРОГЛУ? Описује себе као скромног бившег рачуновођу, помирљив према Курдима и Асаду

Foto: Profimedia

Kiličdaroglu je sebe opisao kao bivšeg državnog službenika i bivšeg računovođu koji vodi "skroman život kao njegov narod". Kiličdaroglu je sada na čelu šestostranačke opozicione koalicije i radio je na tome da pridobije naklonost marginalizovane kurdske zajednice.

Osim što je obećao novu socijaldemokratsku eru, izjavio je da će deportovati milione sirijskih i avganistanskih izbeglica koje žive u Turskoj.

Na pitanje kako namerava da pomiri ovo obećanje sa željom da Turska uđe u Evropsku uniju, on je rekao da se za podršku može obratiti EU ili čak Ujedinjenim nacijama.

- Ne smatram to rasizmom. Kada dođemo na vlast, mi ćemo sesti, razgovarati sa legitimnom administracijom u Siriji i naći rešenje za ovaj problem - rekao je lider turske opozicije.

Kiličdaroglu je obećao povratak ortodoksnoj ekonomskoj politici i parlamentarnoj demokratiji. Takođe je obećao da će vratiti nezavisnost pravosuđa. Ako postane predsednik, jedan od najvećih izazova Kiličdaroglua biće pažljivo balansiranje između Rusije i Kijeva.

BONUS VIDEO: SRUŠIO SE MIG-31 - Pogledajte snimak pada ruskog borbenog aviona u regionu Murmanska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu