UKRAJINSKA OKLOPNA PESNICA: T-84 OPLOT upotpuniće snagu VSU sa zapadnim Leopardima, Čelindžerima i Abramsima (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

14. 05. 2023. u 16:17

UKRAJINSKI ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji je bio na čelu produžene kampanje za glavne borbene tenkove (MBT) NATO-a za ukrajinsku vojsku, sada je najavio da će Kijev kupiti autohtono razvijene tenkove Oplot.

УКРАЈИНСКА ОКЛОПНА ПЕСНИЦА: Т-84 ОПЛОТ употпуниће снагу ВСУ са западним Леопардима, Челинџерима и Абрамсима (ВИДЕО)

Foto: Printscreen


Reznikov je najavio 12. maja tokom radne posete Harkovskoj oblasti gde je testirao jedan od tenkova „Oplot“ koje je proizveo državni proizvođač odbrane „Ukroboronprom“. Ministar odbrane je potom objavio snimak testiranja.

-Uvek je lepo testirati opremu koja ide napred. Ali kada je u pitanju ukrajinska oprema, mnogo je prijatnije. Juče sam imao čast da lično isprobam ukrajinske tenkove Oplot… I uveren sam da bi u prvim redovima tenkovske koalicije trebalo da bude ukrajinski tenk, kao što je ukrajinski Oplot tenk…

-Zbog toga je odlučeno da Ministarstvo odbrane Ukrajine naruči Oplote od Ukroboronproma za ukrajinsku vojsku, citirao je Reznikov. On, međutim, nije precizirao broj tenkova koje bi Ministarstvo odbrane naručilo, niti predviđeni rok isporuke ovih tenkova.

Reznikov je istakao neophodnost „oklopne pesnice“ na linijama fronta kako bi se zaštitili ukrajinski vojnici. Takođe je odao počast mnogim radnicima u odbrambenoj industriji Ukroboronproma za doprinos borbenim sposobnostima Ukrajine.

-Volim kuhinju i muziku različitih nacija širom sveta, ali kada je u pitanju industrija, ja sam zagovornik ukrajinskog protekcionizma, naveo je on.

Ukrajina ima samo pet ili šest tenkova T-84 Oplot baziranih na tenkovima T-80 iz sovjetske ere, koji su imali opsežne operacije u ratu koji je u toku. Samo šest tenkova T-84 bilo bi dovoljno samo za jedan vod, zbog čega je ovaj tenk retko primećen na ratištu.

Pre više od dvadeset godina, harkovska fabrika Mališev je proizvela samo 10 T-84 Oplota za ukrajinsku vojsku. Ovo je bilo od suštinskog značaja jer je ukrajinska vojska još uvek imala nekoliko stotina tenkova T-64, preteča T-80, u dobrom radnom stanju, što je zamenu činilo niskim prioritetom. Štaviše, trošak je takođe bio važan faktor.

Čak i od deset proizvedenih Oplota, Ukrajinci su zadržali samo nekoliko. Četiri T-84 Oplota su navodno predata Amerikancima na testiranje, a možda ih je šest ostalo u ukrajinskoj službi, piše Forbs.

Prema priručniku o vojnoj ravnoteži Međunarodnog instituta za strateške studije za 2021. godinu, na inventaru Ukrajine bilo je dostupno samo pet T-84 Oplota.


Zbog nemogućnosti bilo koje strane da postigne nadmoć u vazduhu u ratu i ograničenog obima vazdušne bitke, artiljerija i tenkovi su videli više akcija koje će tek postati značajnije u narednim nedeljama.

Najava kupovine tenkova Oplot dolazi čak i kada je Ukrajina primila pošiljke tenkova Leopard-2 iz Poljske i Nemačke, a Britanija je nedavno potvrdila da su svi tenkovi Čelindžer-2 sada u Ukrajini. Pored toga, američki Pentagon je rekao da će Abramsi biti predati Kijevu početkom jeseni.


ŠTA SE ZNA O OPLOTIMA?

Oplot je glavni borbeni tenk proizveden od T-84 i uveden u upotrebu 2009. godine. Ima navigacioni sistem, kompleks optoelektronskih protivmera, termovizijske nišane i kombinovani sistem zaštite i antiradara. Jedan tenk vredi oko 4 miliona dolara.

Tenk ima glatku cev kalibra 125 mm, koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm i protivavionski mitraljez kalibra 12,7 mm. Pored toga, nosi laserski navođene rakete „Kombat” koje je razvila Ukrajina, koje imaju domet do pet kilometara i mogu se koristiti za gađanje teško zaštićenih zemnih, površinskih ili niskoletećih ciljeva, kao i tenkova, helikoptera i drugih meta.

Tri člana posade mogu da stanu u tri odeljka tenka, raspoređenih konvencionalno sa prostorom za vozača napred, borbenim odeljkom u sredini i motorom pozadi.

Prema informacijama ukrajinskih vojnika, T-84U može da putuje većom brzinom od ostalih tenkova sovjetske proizvodnje, sa maksimalnom brzinom na putu od 75 kilometara na sat i maksimalnom brzinom na svim terenima od 50 kilometara na sat.

Tenk može da se kreće nazad brzinom do 35 kilometara/čas zahvaljujući snažnom motoru koji proizvodi 1.200 konjskih snaga i povezan je sa menjačem sa sedam brzina napred i četiri unazad. Ovaj uređaj je fantastičan za brzo menjanje položaja i povratak. Kao rezultat toga, neprijatelju je veoma teško da pogodi tenk.

T-84U je zaštićen nadograđenim eksplozivno reaktivnim oklopom (ERA) paketom poznatim kao Kontakt-5. To će značajno smanjiti penetraciju protivoklopnih zrna sa stabilisanim perajama koje probijaju oklop (APFSDS).

Optičko-elektronski kompleks protivmera „Štora-1” kojim se ometaju protivtenkovski laserski i infracrveni sistemi približavanja projektila i protivtenkovsko vođeno oružje takođe štite tenk. Sistem uključuje tehnologiju postavljanja dimne/aerosolne mreže, tehnologiju infracrvenog ometanja i laserske senzore upozorenja.

Novi pomoćni agregat, ugradnja komandnog i upravljačkog sistema, mogućnost ugradnje dva tipa koloseka, novi radio R-163-50K, balistički kompjuter nove generacije 1V528-2, nova kopnena navigacija 1 KRNA sistem, a više je takođe uključeno u listu opreme T-84U Oplot.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!