ZAPALILI KUĆU GRADONAČELNIKU: Prihvat migranata zategao situaciju u Francuskoj

Tema migranata dobro je zategla francusku unutrašnju scenu. Kap koja je prelila čašu bila je ostavka Janika Moreza, predsednika opštine malog mesta Sen Breven Le Pen, sa petnaestak hiljada duša, na Atlantskoj obali, u blizini Nanta.

ЗАПАЛИЛИ КУЋУ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ: Прихват миграната затегао ситуацију у Француској

Foto: printskrin bfmtv

Gradonačelnik je odlučio da se povuče, jer su mu zapaljeni kuća i automobili zbog toga što je u ovom mestu rešio da otvori prihvatni centar za izbeglice i tražioce azila. Pokrenuta je istraga koja još traje.

Kuća mu je zapaljena još 22. marta, ali je u međuvremenu dožvljavao i druge pritiske. Između ostalog, krajnja desnica je u više navrata organizovala proteste pod njegovim prozorom.

- Doneo sam odluku iz ličnih razloga, naročito zbog požara koji je podmetnut u mojoj kući i zbog nedostatka podrške države, posle dugog razmišljanja zajedno sa mojom porodicom – napisao je u ostavci.

Ovaj lekar po struci je čak odlučio da se na leto odseli iz ovog mesta.

Posle podnete ostavke, reagovali su predsednik Emanuel Makron i premijerka Elizabet Born. Izrazili su solidarnost sa sada već bivšim gradonačelnikom. Makron je osudio napade i dao punu podršku, svoju, i francuske nacije, napadnutom predsedniku opštine i njegovoj porodici. Premijerka je istakla da je šokantno to što se događa i poručila da će ga primiti u Matinjonskoj palati na razgovor.

 Mediji zameraju vlastima da su kasno reagovale, tek kada je podneta ostavka, uz isticanje da je Janik Morez odavno bio meta, ali da mu niko nije priskočio u pomoć.

Afera je čak dobila odjek i u Evropskom parlamentu, kada je u znak solidarnosti sa gradonačelnikom ustalo više desetina evroposlanika. Aplaudirao mu je i deo poslanika u francuskoj skupštini. Sa svoje strane, liderka francuskog "Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen je osudila napade na izabranike naroda.

ODUSTALI I U BRETANjI

Ovo nije prvi put da na meti budu oni koji prihvataju da otvore prihvatne centre za izbeglice. Tako je predsednik opštine Kalak u Bretanji u januaru posle demonstracija bio primoran da odustane od ove namere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)